Linkuri accesibilitate

Investigație Rise Project despre afacerile cu măști


imagine generică
imagine generică

La finalul lunii martie, un milion de măști și 300.000 de combinezoane au ajuns cu un transport în România, țară care avea nevoie disperată de aceste echipamente de protecție pentru a lupta împotriva răspândirii rapide a pandemiei de coronavirus.

Curând, calitatea măștilor i-a dezamăgit pe medicii aflați în prima linie, care au fost nevoiți să arunce jumătate din cele care au ajuns la ei, așa începe o investigație publicată de Rise Project și OCCRP (​Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Ion Radu Budae, managerul spitalului Municipal din Hunedoara, este citat în investigația celor de la Rise Project cu afirmația „singura problemă este că nu au nu au întăritură la nivelu nasului și nu stau pe față”.

Este vorba despre dezvăluirile celor de la Rise Project care au investigat legăturile dintre politică și lumea interlopă prin intermediul activării unei firme care a cumpărat măști din Turcia și le-a revândut statului român la prețuri mai mari.

„Întâi a lucrat cu rakeții din Clanul Sportivilor, apoi a monitorizat achizițiile din ministerul condus de Ludovic Orban, iar acum importă măști și combinezoane medicale turcești de la activiștii politici ai lui Erdogan.

O cheamă Simona Ciulavu și, între timp, s-a combinat romantic și financiar cu unul dintre cei mai controversați polițiști români: fostul comisar Petru Pitcovici, anchetat în trei dosare de trafic. Două cu droguri și unul cu influență.

Femeia, condamnată în trecut pentru activități interlope, a preluat o firmă inactivă exact când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declara pandemia de coronavirus, iar câteva zile mai târziu intermedia deja o comandă în numele Unifarm, marcând un profit de sute de mii de euro.

Pe 19 martie, un autocamion ajunge în România încărcat cu un milion de măști de protecție și aproape 30.000 de combinezoane produse în Turcia.

Tirul descarcă marfa în curtea Unifarm, după un așa zis blocaj în vama turcă, iar mai departe echipamentele pleacă spre spitale. Măștile sunt simple, în trei straturi, purtate în mod uzual de chirurgi, personal de bloc operator și din secțiile de terapie intensivă. Alte transporturi au ajuns mai apoi și la alte instituții de stat, suma contractelor acestei firme fiind de peste 2 milioane de euro, mai arată investigația semnată de Ana Poenariu și Romana Puiuleț.

BSG Business Select se numește firma intermediară dintre furnizorul turc și Unifarm, înregistrată fiind lângă Bucuresti, la parterul unui bloc de pe strada Eroilor din orașul Pantelimon. Iar pentru că a mutat marfa dintr-o parte în alta, a câștigat în jur de 300.000 de euro. Au fost printre singurii care au depus ofertă, cu vreo două săptămâni înainte să se materializeze transportul, ne lămurește Adrian Ionel, șeful Unifarm.

Pe 18 martie 2020, deci cu o zi înainte să le livreze în România, SRL-ul a plătit în Turcia 2.03 lei (0.42 euro) pentru o mască și 36.32 lei (7.5 euro) pentru un combinezon de protecție. A băgat în total 2.976.030 lei (614.400 Euro).

Activista lui Erdogan

Producătorul turc este compania HG Promosyon Tekstil, cu sediul în Kucukcekmece, o suburbie a Istanbulului, pe malul european al Mării Marmara. În acte apare o anume Rabia Demir.

Firma a postat pe Instagram fotografia unei cutii de măști identice cu cele trimise în România și două clipuri video din fabrica lor.

Exact aceleași clipuri au mai fost postate însă și pe un alt cont de Instagram, asumat tot de o firmă turcă, dar cu un nume similar, Hasgul Tekstil Promosyon. Aceasta din urmă a fost fondată în 2004 și este deținută de doamna Ulku Farimaz Guler și de soțul acesteia, Ercan Guler.

În 2017, Farimaz Guler era șefa organizației de femei din Istanbul a AK Kadin, partidul de guvernământ fondat și condus de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Profilele de Twitter și Facebook ale doamnei Guler abundă dintotdeauna în propaganda regimului autocrat de la Ankara.

Ulku Farimaz Guler ne-a confirmat, prin intermediul unui angajat care vorbește limba română, că este producător de măști și că firma BSG din Pantelimon a devenit clientul său când i-a căutat o doamnă care a cumpărat marfa.

Măștile nu au suportat un adaos foarte mare, dar combinezoanele au costat mai mult decât dublu în România, adică 84,51 de lei bucata.

8.000 de măști au fost livrate Spitalului din Hunedoara. Ion Radu Budae, managerul unității, spune că a plătit 2.51 lei plus TVA la Unifarm pe o mască turcească.

Epidemiologul Sergiu Tasinschi explică însă ce standarde ar trebui respectate în aceste zile: „Măștile chirurgicale sunt eficace pentru că rețin particulele mai mari, dacă respectă standardele europene. Scopul unei astfel de măști este să fie etanșă și pentru asta ar trebui să aibă sârma (n.r. întăritura) de pe nas. Celelalte tipuri de măști, cu filtre (FFP2 și FFP3), sunt recomandate de Organizația Mondială a Sănătății în manevre medicale care implică aerosoli.”

Legăturile BSG cu clanul sportivilor

BSG Business Select SRL funcționează sub această denumire din decembrie 2019. Până atunci, timp de opt ani, mai precis din 2011, n-a avut nicio activitate. Apartamentul din Pantelimon, unde firma e înregistrată, reprezintă doar sediul ei social. Balconul de la parter are rufe puse alandala pe sârme, un geam e acoperit cu un cearșaf.

Simona Ciulavu era angajată ca economist la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală, sub coordonarea Ministerului Administrației Publice. Aliată cu interlopii, dar și cu o inspectoare din primăria Capitalei, femeia a încercat să scoată violent din piață un operator de transport persoane pe o linie de maxi-taxi între Huedin și Aeroportul Băneasa.

Drept urmare, a stat în arest șase luni, iar dosarul a tot trenat. După ce a ieșit din spatele gratiilor, s-a angajat la Primăria Capitalei, în epoca Videanu, când viceprimar era însuși Ludovic Orban (iulie 2004 – aprilie 2007). Apoi, în iunie 2008, s-a transferat pe post de consilier principal în direcția de monitorizare a achizițiilor din ministerul Transporturilor, condus de același Ludovic Orban.

Anul următor, Ciulavu a fost suspendată din ministerul Transporturilor după ce legăturile sale penale cu Clanul Sportivilor au devenit publice. Radu Berceanu, ministrul de la acea vreme, susținea că Ciulavu a fost adusă în instituție chiar de Ludovic Orban, actualul premier: “Doamna Ciulavu a fost colegă, bună prietenă și apropiată colaboratoare la Primăria Capitalei a domnului ministru Ludovic Orban. Domnul Ministru Ludovic Orban, datorită acestei apropieri strânse și prietenii de nezdruncinat, a luat-o la Ministerul Transporturilor, anul trecut, în luna mai. Ca să poată s-o ia, pentru că știa că are o serie de lucruri, i-a acceptat venirea fără cazier sau cu cazier nu știu cum, parțial color, pe proprie răspundere”, declara Radu Berceanu în 2009 pentru agenția Mediafax.

Petru Pitcovici zis Pepi, fost comisar-şef la Direcţia Generala Anticorupţie, fusese arestat în dosarul omului de afaceri Puiu Popoviciu, privind vânzarea a peste 200 de hectare din terenul fermei Băneasa. Dosarul a fost trimis în judecată în 2012.

Pitcovici ar fi încercat să determine un polițist judiciar de la DNA să nu facă cum trebuie actele premergătoare începerii urmăririi penale în cazul Popoviciu și astfel să rateze dosarul. Pentru asta a primit în 2017 doi ani de închisoare cu suspendare.

Un an mai devreme, în 2016, Pitcovici a fost luat pe sus și la DIICOT. Procurorii susțin că ar fi sifonat informații dintr-o anchetă de trafic internaţional de droguri și că ar fi avertizat un afacerist, Dan Sandu Simion zis “Dan Chioru”, că era filat. Altminteri, Pitcovici a mai fost anchetat la începutul anilor 2000 pentru dispariția a șase kilograme de cocaină în afacerea “Venezuela”.

Petru Pitcovici nu mai lucrează în poliție din 2016, acum fiind consilier juridic la o firmă de pază și securitate. Este aceeași companie amintită din senin pe Facebook, în postarea avocatului Robert Ionescu, care se lăuda cu transportul de măști și combinezoane turcești. De altfel, în Akyle Security, avocatul Ionescu este asociat cu tatăl comisarului, Constantin Pitcovici (80 ani), dar și cu sora Simonei Ciulavu, Firuța Marieta Marcu. Aceasta din urmă lucrează și la stat: întâi la DSP Gorj, acum la o direcție județeană din subordinea Ministerului Agriculturii.

Simona Ciulavu se mai intersectează cu avocatul Robert Ionescu într-o companie de consultanță (Central Board of Smart Consultants). Tot consultanță mai face și prin altă entitate (Global Eurobusiness Solutions).

În ambele apare și Monica Daniela Neguț (administrator sau asociat), unul dintre pionii folosiți în afaceri de magnatul Nelu Iordache, supranumit regele asfaltului. Soțul Monicăi Neguț, Genovel, este finul lui Nelu Iordache, fost angajat al acestuia (la Romstrade) și partener în multiple operațiuni de spălare și deturnare de bani care au generat dosare la DNA.

Nelu Iordache, judecat în prezent pentru fraudă*, și-a sporit cifra de afaceri în mandatul lui Ludovic Orban de ministru al Transporturilor, de la 65 de milioane de lei (2006) la peste 800 de milioane (2008). O parte din bani vin din contractul de 1.2 miliarde de lei pentru reparația Transalpina. Investiția s-a aprobat printr-o hotărâre de guvern inclusă pe lista suplimentară a ședinței din 18 septembrie 2008, iar nota de fundamentare a fost semnată chiar de Ludovic Orban.

Ce răspunde premierul Ludovic Orban

“Nu o cunosc personal pe doamna Ciulavu, nu-mi spune nimic numele. N-am avut nicio interacțiune personală. Ca ministru, relaționam direct doar cu cei care conduceau AM-urile, AM POST. Deci nu am avut legătură directă cu ea. Nu-mi aduc aminte nici din primărie, nu știu unde a lucrat acolo. Vă dați seama, ca viceprimar sau ministru, poți să te intersectezi la un moment dat, dar n-a făcut parte dintre persoanele cu care să fi lucrat direct. Iar în ceea ce spuneți legat de măști, că i-am ajutat pe ei… nu i-am ajutat pe ei, ci am intervenit atât eu, cât și alți miniștri, pentru ca Turcia să deblocheze cantitățile contractate, fie prin ONAC, fie prin Unifarm, fie prin Crucea Roșie. Nu e o intervenție pentru o firmă anume. Am vorbit inclusiv cu vicepreședintele Turciei. Am făcut demersuri pentru că noi aveam contracte semnate care trebuiau livrate din Turcia. Erau mai multe cu furnizori de acolo, înghețate ca urmare a interdicției de export dată de autoritățile turce și am intervenit pentru deblocarea cantităților contractate. E vorba despre produse medicale pentru România.”, a comentat Ludovic Orban pentru RISE.

Despre avocatul Robert Ionescu, Orban spune că doar a auzit, dar nici pe el nu-l cunoaște personal: “Repet, nu am avut nicio legătură cu această contractare. Nu am avut nicio intervenție directă legată de acest contract. Intervențiile pe care le-am făcut, au fost doar pe canale diplomatice și direct pentru a convinge autoritățile turce să permită plecarea din țară a cantităților contractate de mai multe entități. Nici nu am avut o evidență a tuturor contractelor.

Articolul complet poate fi citit aici

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG