Linkuri accesibilitate

Investigație. Oficialii azeri au vizat Franța printr-o campanie de dezinformare în Noua Caledonie


Indigenii kanak ies în stradă în aprilie pe teritoriul francez al Noua Caledonie pentru a protesta împotriva unei propuneri de modificare a legii electorale.
Indigenii kanak ies în stradă în aprilie pe teritoriul francez al Noua Caledonie pentru a protesta împotriva unei propuneri de modificare a legii electorale.

O investigație RFE/RL a descoperit că mai multe persoane care au legături cu partidul de guvernământ din Azerbaidjan au fost implicate în ceea ce pare să fi fost o campanie coordonată împotriva Franței. Campania desfășurată pe rețelele sociale a vizat recentele tulburări din insula Noua Caledonie din Pacific, care este teritoriu francez.

Zeci de conturi de pe X (Twitter) au fost suspendate pentru răspândirea dezinformării, și anume fotografii și videoclipuri înșelătoare, a aflat RFE/RL, după acuzații similare aduse de oficialii francezi.

După ce conturile suspendate au fost urmărite digital, RFE/RL a putut să descopere detalii cu privire la persoanele legate de acestea, inclusiv rolurile sau pozițiile lor în Partidul Noului Azerbaidjan (YAP), care este condus de președintele Ilham Aliyev.

Aliev, care a moștenit funcția prezidențială de la tatăl său în 2003, a atras critici dure în țară și în străinătate pentru reprimarea rivalilor săi, limitarea severă a drepturilor civile și abuzul de autoritate în folosul propriei sale familii.

Nurlan Qalandarli, un purtător de cuvânt al YAP, a spus că sunt „absurde și părtinitoare” acuzațiile conform cărora partidul sau autoritățile azere ar fi în spatele campaniei online.

Azerbaijani President Ilham Aliyev has been in power since 2003.
Azerbaijani President Ilham Aliyev has been in power since 2003.

„Membrii partidului își pot exprima liber opiniile asupra problemelor sociale și politice în mass-media și social media și pot comenta orice evenimente și procese care au loc în țară și la nivel internațional. Aceasta nu este o excepție în ceea ce privește problema Noii Caledonii”, a declarat Qalandarli pentru RFE/RL.

RFE/RL a contactat și titularii de cont X implicați în anchetă, dar nu a primit niciun răspuns.

Campanie Haștag

Organismul de pază al guvernului francez pentru campaniile de dezinformare online, Viginum, a emis un raport pe 17 mai în care identifică conturi din rețelele sociale azere care răspândesc propagandă antifranceză.

Viginum a spus că cel puțin 86 de postări pe X au fost publicate de profilurile persoanelor care au enumerat o conexiune la YAP. Au folosit haștagurile #RecognizeNewCaledonia și #FrenchColonialism.

O analiză RFE/RL a constatat că au existat 1.413 postări pe X sub haștagul#RecognizeNewCalendonia între 16 mai și 22 mai, cu un vârf de postare pe 16 mai.

Tweeturi distribuite pe X despre tulburările din Noua Caledonie. Unele dintre conturile care partajau postările au fost ulterior suspendate.
Tweeturi distribuite pe X despre tulburările din Noua Caledonie. Unele dintre conturile care partajau postările au fost ulterior suspendate.

Analiza RFE/RL a arătat că conturile de pe X cele mai active fie la postare, fie la repostare sub haștagul #RecognizeNewCaledonia aveau sediul în Azerbaidjan.

Noua Caledonie a fost zguduită de tulburări violente în luna mai, declanșate de o propunere de modificare a legii electorale și alimentată de inegalitatea economică puternică dintre populația indigenă kanak și oamenii de origine europeană.

Șapte persoane au fost ucise, au fost făcute sute arestari și distruse clădiri și mașini în două săptămâni de revolte care au început pe 13 mai.

Franța a declarat stare de urgență pe teritoriul său din Pacific pe 15 mai și a trimis trupe pentru a ajuta poliția să înlăture revolta.

Steaguri azere au fost observate la proteste, iar activiștii politici din Noua Caledonie au fost în contact cu Baku Initiative Group, o organizație azeră înființată în iulie 2023, care sprijină mișcările de independență din teritoriile franceze.

Pe 27 mai, președintele francez Emmanuel Macron a ridicat starea de urgență în Noua Caledonie, în încercarea de a facilita dialogul dintre partidele politice locale și autoritățile franceze și pentru a restabili pacea pentru cei 270.000 de locuitori ai arhipelagului.

Legături tensionate între Paris și Baku

Legăturile dintre Paris și Baku au fost tensionate în ultimele luni și s-au înrăutățit de când Baku a preluat controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah în octombrie 2023, declanșând exodul zecilor de mii de armeni.

La momentul campaniei militare, Franța a criticat apăsat autoritățile azere pentru blocarea Coridorului Lachin, drumul cheie care lega Armenia de disputata enclavă Nagorno-Karabah.

Nu este prima dată când Franța acuză persoane legate de Azerbaidjan că îl vizează printr-o campanie de calomnie pe rețelele sociale.

În noiembrie 2023, Viginum a emis un raport în care susținea că o persoană azeră cu legături cu YAP a orchestrat o campanie menită să submineze capacitatea Parisului de a organiza viitoarele Jocuri Olimpice.

Potrivit raportului Viginum, campania a prezentat imagini cu revolte, orașul Paris și logo-ul Jocurilor Olimpice, sub două haștaguri, #PARIS2024 și #BOYCOTTPARIS2024.

Raportul spunea că nu poate lega campania direct de autoritățile azere.

Emin Ibrahimov, un fost diplomat azer, a declarat pentru RFE/RL că guvernul Aliyev a fost întotdeauna dornic să modeleze și să manipuleze opinia publică.

„În acest scop, guvernul azer a creat și o armată de troli. Cei care lucrează în birourile guvernamentale, fără îndoială, o fac întotdeauna pentru a-și dovedi loialitatea și pentru a-și îmbunătăți cariera", a explicat Ibrahimov.

Fotografie înșelătoare

Actuala campanie a inclus un montaj de imagini care arată protestatari morți în Noua Caledonie lângă un bărbat alb într-o ținută kaki care arăta cu o pușcă, cu explicația foto: „Poliția franceză este criminală”.

Imaginea era, însă, trucată.

Ea a fost creată din două imagini separate și repostată pe scară largă sub haștagul #RecognizeNewCaledonia, a găsit RFE/RL.

Folosind instrumentul analitic TweetBinder, RFE/RL a putut determina că această postare virală sub acest haștag specific a fost publicată pentru prima dată de un cont aparținând @esmirakhahil.

După ce a distribuit postări pe X, contul lui Esmira Xalil a fost suspendat.
După ce a distribuit postări pe X, contul lui Esmira Xalil a fost suspendat.

Chiar dacă numele nu este menționat în ultimul raport Viginum, RFE/RL a legat contul de Esmira Xalil, care este angajată în prezent la Comitetul de stat azer pentru afacerile diasporei, deși poziția ei exactă este neclară.

O știre despre ea dată în 2014 o descria ca șefă a serviciului de presă al comitetului.

În calitatea ei oficială, Xalil pare a fi chiar un birocrat care a reprezentat comitetul la mai multe evenimente între 2014 și 2022, când a fost și recompensată cu premii pentru implementarea politicii de stat în activități legate de diaspora azeră.

Această postare virală, care părea să arate protestatari morți, a fost distribuită și de un cont X legat de Rasadat Xaliqov, care se identifică ca vicepreședinte districtual al YAP. Contul său a fost suspendat de X.

X a suspendat și contul Ramilei Seyidova pentru distribuirea aceleiași imagini false.

Deși relatarea ei nu oferea detalii biografice, RFE/RL a constatat că Seyidova era vicepreședinte regională a YAP, așa cum o arată un articol din 2022 care includea o fotografie a ei.

Un cont X legat de Anar Sahmurad a fost, de asemenea, suspendat de compania de socializare pentru răspândirea informațiilor înșelătoare.

Sahmurad a lucrat și pentru YAP, așa cum o arată un articol din media locală din 2022.

Turkan Quliyeva, un alt membru al YAP, a avut și ea contul X suspendat pentru aceeași infracțiune, potrivit contului ei de Facebook.

Printre conturile X suspendate se numără unul aparținând lui Vuqar Agayev, care a făcut campanie pentru YAP în districtul Garadagh din Baku înaintea alegerilor prezidențiale din februarie din țară.

În decembrie 2021, Agayev a confirmat că lucrează pentru agenția de știri de stat Azertac, ca corespondent prezidențial special.

A doua postare cea mai răspândită sub haștagul #RecognizeNewCaledonia, este un videoclip care acuză poliția franceză de crimă în Noua Caledonie. Videoclipul a fost publicat inițial pe contul X aparținând lui Elmeddin Behbud, al cărui nume este menționat în raportul francez.

Investigația RFE/RL a legat acest tweet de un bărbat care lucrează la Consiliul de Stat pentru Sprijinul ONG-urilor din Azerbaidjan.
Investigația RFE/RL a legat acest tweet de un bărbat care lucrează la Consiliul de Stat pentru Sprijinul ONG-urilor din Azerbaidjan.

Citând propriile sale date biografice, Viginum a declarat că Behbud a fost angajat la Consiliul de Stat pentru Sprijinul ONG-urilor din Azerbaidjan, care funcționează sub auspiciile președinției azere.

Se pare că contul lui Behbud nu a fost suspendat, deoarece RFE/RL l-a putut accesa recent.

Niciunul dintre conturile menționate nu a răspuns solicitărilor de comentarii ale RFE/RL.

Unii dintre ei au fost citați de agenția de presă APA din Baku spunând că au fost vizați de ceea ce ei au numit „o campanie coordonată de hărțuire condusă de Viginum”, adăugând că aceasta le-a afectat securitatea personală, reputația profesională și libertatea de exprimare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG