Linkuri accesibilitate

Investigație Bellingcat: Grupul secret de militari ruși din spatele atacurilor cu rachete


O rachetă de croazieră Kalibr este lansată de pe fregata rusă Mareșal Shaposhnikov din Flota Pacificului în timpul unui test la Marea Japoniei, 6 aprilie 2021.
O rachetă de croazieră Kalibr este lansată de pe fregata rusă Mareșal Shaposhnikov din Flota Pacificului în timpul unui test la Marea Japoniei, 6 aprilie 2021.

Numele a zeci de ingineri militari ruși de rang înalt responsabili de lansarea rachetelor rusești de înaltă precizie Kalibr, R-500 și Kh-101 asupra Ucrainei, care au afectat rețeaua energetică și au făcut sute de victime civile de la începutul războiului, au fost publicate de site-ul Bellingcat.

În urma unei investigații care a durat șase luni, Bellingcat și partenerii săi The Insider și Der Spiegel au reușit să descopere un grup de zeci de ingineri militari, până acum secret, cu o pregătire educațională și profesională în domeniul programării rachetelor.

Investigația integrală AICI

Cine sunt inginerii militari din spatele loviturilor cu rachete

Potrivit site-ului de investigații Bellingcat, pentru aceste lovituri este vinovat un grup, până acum secret, format din ingineri care și-au petrecut întreaga carieră în armata sau marina rusă și ulterior s-au specializat în inginerie militară.

Alții, majoritatea tineri, au fost recrutați din domenii care nu au legătură cu armata, în principal din domenii legate de IT.

Pentru a-i găsi pe cei responsabili, Bellingcat a cercetat dosarele a mii de absolvenți ai academiilor militare rusești, concentrându-se pe cei care aveau ca specializare ingineria rachetelor și programarea.

Investigația Bellingat a dezvăluit că persoanele din grupul până acum secret au avut sediul în două locații, la sediul Ministerului Apărării din Moscova și la sediul Amiralității din Sankt Petersburg, care este îngropat adânc în vastul „Centru principal de calcul al Statului Major General” al Forțelor Armate ruse, adesea abreviat GVC.

Metadatele telefonice arată că interacțiunea dintre aceste persoane și superiorii lor a crescut cu puțin timp înainte de multe dintre loviturile cu rachete de croazieră rusești de mare precizie, care au ucis sute de persoane și au privat milioane de ucraineni de acces la electricitate și încălzire.

Unii au lucrat, de asemenea, la centrul de comandă militară al Rusiei din Damasc în perioada 2016-2021, perioadă în care Rusia a desfășurat rachete de croazieră în Siria. Alții sunt laureați ai diferitelor distincții militare, inclusiv din partea președintelui rus, Vladimir Putin.

Ce nu spun inginerii militari din grupul secret

Bellingcat a abordat fiecare membru identificat al acestui grup secret, cerându-le să confirme sau să infirme constatările jurnaliștilor de investigație și punându-le o serie de întrebări, inclusiv cine selectează țintele și dacă victimele civile sunt rezultatul unei erori de calcul sau țintesc intenționat civilii.

Un ofițer superior, contactat telefonic de un reporter de la The Insider, a închis imediat ce a aflat cu cine vorbește.

Toți ceilalți ingineri militari, cu excepția a doi dintre ei, fie nu au răspuns la apeluri și mesaje text, fie au negat în mod explicit că lucrează pentru forțele armate ale Rusiei sau au negat că știu măcar ce este „Centrul principal de calcul al Statului Major General”, în ciuda faptului că multora dintre ei li s-au arătat fotografii în care sunt văzuți în uniforme militare cu însemnele GVC.

Unul dintre ingineri nu a negat afilierea la acest grup clandestin, dar a indicat că nu poate răspunde în siguranță la întrebările pe care i le-au adresat jurnaliștii și a mulțumit echipei de investigație pentru că l-a avertizat cu privire la publicarea dezvăluirilor privind grupul de ingineri militari.

Un alt inginer militar a oferit, sub rezerva anonimatului, anumite informații contextuale despre modul în care grupul a fost însărcinat cu programarea manuală a traiectoriilor de zbor ale rachetelor de croazieră de înaltă precizie ale Rusiei, precum și câteva fotografii ale comandantului lor, locotenent-colonelul Igor Bagnyuk.

Importanța dezvăluirilor Bellingcat

Investigația a fost condusă de jurnalistul bulgar Christo Grozev, care a jucat un rol-cheie în demascarea FSB, serviciul secret rus care a încercat să îl asasineze pe politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi în 2020.

O investigație Bellingcat a jucat, de asemenea, un rol important în găsirea celor vinovați de doborârea zborului MH17 al companiei civile Malaysia Airlines deasupra regiunii Donețk ocupate de Rusia în 2014, recunoscută ca o crimă de război împotriva civililor pentru care Tribunalul Districtual de la Haga va da o sentință definitivă în noiembrie 2022.

Rusia a adăugat în octombrie 2021 în registrul său de „agenți străini” site-ul de investigații Bellingcat, fiind cel mai mare coșmar al președintelui rus Vladimir Putin.

„Precizia” rachetelor rusești nu e chiar precisă

Rachetele de înaltă precizie au fost adesea folosite împotriva unor ținte civile în Ucraina, cum ar fi atacul asupra orașului Vinița din iulie, la sute de kilometri de linia frontului, care a ucis 28 de persoane, inclusiv o fetiță de patru ani.

La 10 octombrie, Rusia a lovit cu rachete cele mai mari orașe din Ucraina, ucigând cel puțin 20 de persoane și rănind peste 100, potrivit serviciului național de urgență din Ucraina.

Rusia s-a lăudat cu precizia chirurgicală a rachetelor sale de croazieră și a afirmat că atacurile din 10 octombrie au vizat centrele de comandă militare și de securitate ale Ucrainei și rețeaua energetică națională.

Cu toate acestea, dovezile din surse deschise arată că mai multe rachete au lovit ținte civile, avariind clădiri rezidențiale, grădinițe și locuri de joacă.

XS
SM
MD
LG