Potrivit normelor în vigoare, împlinind vârsta de 75 de ani, Ioan Robu a putut să îi înainteze Papei Francisc o scrisoare prin care renunţă la oficiu.
Ioan Robu a fost ales la conducerea Arhiepiscopiei, pe 1 decembrie 1983, mai întâi ca Administrator Diecezan apoi Episcop-Administrator Apostolic.
Suveranul Pontif a acceptat renunțarea Monseniorului Robu la oficiul de Arhiepiscop Mitropolit de București și a procedat la numirea unui succesor la conducerea Arhidiecezei.
„Monseniorul Aurel Percă, până acum Episcop auxiliar al Diecezei de Iași, va lua în posesie Arhidieceza Romano-Catolică de București sâmbătă, 11 ianuarie 2020, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne celebrate în Catedrala Sf. Iosif din Capitală. Până atunci, prin voința Papei Francisc, Arhidieceza va fi condusă în continuare de Mons. Ioan Robu, ca Administrator Apostolic”, potrivit unui comunicat al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, citat de Mediafax.
Recent, monseniorul Ioan Robu a pierdut procesul cu CNSAS în care a atacat decizia de necolaborare cu Securitatea, supărat că aceasta conținea un preambul în care erau prezentate documente din care reieșea că a colaborat cu Securitatea regimului comunist.
Arhidieceza Romano-Catolică de București (ARCB) se întinde pe un teritoriu care depăşeşte puţin Austria ca suprafață şi densitate a populaţie (92.120 km pătrați și 8.870.000 de locuitori) şi numără 60.500 de romano-catolici.
ÎPS Aurel Percă s-a născut la 15 august 1951 în Săbăoani, județul Neamţ, în Dieceza de Iaşi. A absolvit școala elementară (1965) și liceul în Săbăoani (1969). La Iaşi, a finalizat Şcoala de Cantori în 1973, iar cursurile Institutului Teologic din Iaşi în 1979. A fost hirotonit preot pentru dieceza de Iaşi la 29 iunie 1979 de către E. S. Mons. Jakab Antal. De-a lungul celor 40 de ani a îndeplinit mai multe misiuni pastorale, responsabilităţi şi funcţii. Între 1979-1980 a fost vicar parohial în parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău. Fiind trimis la Roma în 1980, a obţinut licenţa în Teologie patristică la Institutul Pontifical Oriental (1983) şi în Teologie morală la Academia Alfonsiană (1985). Revenind în România, a fost numit Cancelar la ordinariatul episcopiei de Iaşi (1985), asumându-şi în același timp funcţia de profesor de Teologie morală și Patrologie la Institutul Teologic din Iași.
Rector al Seminarului „Sfântul Iosif” din Iași între 1989 - 1994, la 1 august 1994 a fost numit Vicar General al aceleiași dieceze, continuând să predea Teologia morală la respectivul Institut Teologic.
În 29 septembrie 1999, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit în funcția de Episcop auxiliar pentru Dieceza de Iași şi titular de Mauriana, primind consacrarea episcopală la 8 decembrie 1999 în noua Catedrală din Iași.
Facebook Forum