Linkuri accesibilitate

Iohannis, îngrijorat de situația tensionată din Mediterana, dintre Turcia și Grecia


Președintele Klaus Iohannis a spus miercuri că este îngrijorat de situația tensionată din Mediterana dintre Turcia și Grecia, două țări membre NATO și a spus că nu sunt motive de îngrijorare „punctuale” pentru România din cauză că Turcia explorează în Marea Neagră, în apropierea perimetrului românesc Neptun Deep.

„Evident că ne îngrijorează. Aceste tensiuni care au crescut, trebuie să recunoaștem, în ultimele săptămâni, în estul Mediteranei, nu ne fac bine şi nu fac bine nici Uniunii Europene, nici NATO. Noi am fost din capul locului de părere că orice diferend se rezolvă pe cale amiabilă, diplomatică şi în niciun caz prin înarmări şi gesturi care pot fi greșit înțelese. În continuare, eu sunt convins că lumea îşi va da seama că așa nu se rezolvă nimic şi se vor întoarce la masa negocierilor. Aceasta este poziția noastră”, a spus președintele României, întrebat cum se raportează România la conflictul dintre cele două țări.

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a propus, la Berlin, în cadrul discuțiilor purtate de miniștrii de externe ai UE pe tema conflictului dintre Grecia și Turcia pe marginea explorărilor din Mediterana, ca Turcia să înceteze operațiunile, urmând să fie instituit un moratoriu asupra explorărilor în zonele maritime aflate în dispută, se arată într-un comunicat al MAE.

„În cadrul discuțiilor referitoare la Turcia, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat îngrijorarea față de continuarea tensiunilor din Mediterana de Est și a făcut din nou apel la detensionare, calm și dialog direct între părțile implicate. A exprimat solidaritatea cu Grecia și Cipru, precum și sprijinul pentru eforturile în derulare la nivelul UE de dezescaladare și de relansare a dialogului cu Turcia. A afirmat că orice dispută privind delimitările maritime ar trebui soluționată exclusiv pe cale pașnică și în conformitate cu dreptul internațional. În acest context, ministrul de externe român a exprimat „deschiderea României de a împărtăși, atât cu Grecia, cât și cu Turcia, expertiza dobândită în problematica delimitărilor maritime, în urma procesului privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră de la Haga, în conformitate cu dreptul internațional aplicabil”.

Bogdan Aurescu a propus, totodată, ca prim pas spre dezescaladare, introducerea unui moratoriu asupra explorărilor în zonele în dispută din Mediterana de Est până la realizarea delimitărilor maritime în discuție fie prin negocieri, fie prin recurgerea la o instanță internațională, cum este Curtea Internațională de Justiție.

El a reiterat necesitatea menținerii unui dialog cuprinzător al UE cu Ankara, având în vedere arealul extins de teme de interes comun, precum migrația, comerțul și lupta împotriva terorismului.”

Uniunea Europeană a anunțat că pregăteşte sancţiuni împotriva Turciei, decizie care ar putea fi luată la Consiliul European din 24 septembrie, a anunţat vineri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Măsurile, menite să limiteze capacitatea Turciei de a face explorări pentru gaz natural în apele disputate, ar putea viza persoane, nave sau utilizarea porturilor europene,a spus oficialul european după reuniunea informală a miniştrilor de externe europeni găzduită de Berlin, capitala ţării ce asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Borrell a spus că blocul comunitar este gata să sancţioneze navele turce şi să le blocheze accesul la porturile UE. De asemenea, UE ar putea impune sancţiuni contra economiei Turciei, în acele „activităţi sectoriale, unde economia turcă este legată de economia europeană.”

Înainte, însă oficialul UE, susținut de șeful diplomației germane, a spus că doreşte să ofere întâi o şansă dialogului pentru a detensiona relaţiile dintre Grecia şi Turcia.

Descoperirea de zăcăminte de gaz în estul Mării Mediterane a dus la tensiuni între Ankara şi Atena, care îşi dispută unele zone maritime.

Ca un semn că situaţia este una tensionată, o navă greacă şi o navă turcă au intrat săptămâna trecută în coliziune într-o zonă revendicată de Grecia şi unde Turcia a desfăşurat nave de război, potrivit unei surse militare greceşti.

Temându-se că va fi exclusă de la împărţirea imenselor rezerve de gaze naturale din regiune, Turcia a desfăşurat astfel, pe 10 august, nave de război într-o zonă revendicată de Grecia, provocând îngrijorarea Europei.

Însoţit de nave militare, vasul turc Oruc Reis desfăşoară activitate de explorare în apropiere de insula Cipru. Agenţia de presă turcă Anadolu a anunţat că această activitate va continua până la 27 august. Grecia a respins posibilitatea de a discuta cu Turcia atât timp cât misiunea navei Oruc Reis continuă.

XS
SM
MD
LG