Linkuri accesibilitate

Iohannis a cerut mai mulți bani europeni pentru politicile de coeziune și agricultură


Președintele Klaus Iohannis a avut marți o consultare, în format de videoconferință, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, în perspectiva pregătirii reuniunii Consiliului European din 17-18 iulie, de la Bruxelles pe tema bugetului multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027 și a planului de relansare economică, ambele propuse de Comisia Europeană.

Obiectivul României este obținerea unor alocări cât mai mari pentru politicile de coeziune și agricultură, având în vedere că acestea reprezintă cele mai importante instrumente de investiții ale Uniunii, care funcționează în mod adecvat și care pot oferi soluții eficiente în situațiile de criză, informează Administrația Prezidențială.

Președintele român a cerut o flexibilitate sporită în absorbția sumelor alocate politicii de coeziune, prin creșterea transferurilor între diferitele fonduri, pentru a adapta finanțarea disponibilă la nevoile specifice de dezvoltare ale țării. Klaus Iohannis s-a exprimat în favoarea menținerii ratelor de cofinanțare și prefinanțare din actuala perioadă de programare 2014-2020, precum și a actualei reguli de dezangajare a fondurilor europene de n+3 ani.

Totodată, Klaus Iohannis a pledat pentru o flexibilitate suplimentară în cadrul concentrării tematice în cazul Fondului European de Dezvoltare Regională.

Referitor la Politica Agricolă Comună, președintele a cerut alocări suplimentare pentru dezvoltarea rurală, ținând cont de faptul că zonele rurale au o nevoie de investiții pe termen lung.

În ceea ce privește plățile directe, Președintele Klaus Iohannis a susținut continuarea procesului de convergență externă a acestora, astfel încât sumele acordate fermierilor români din bugetul Uniunii să fie cât mai apropiate de cele din statele Europei de Vest. De asemenea, Iohannis a pledat pentru eliminarea caracterului obligatoriu al mecanismului de plafonare a plăților directe, astfel încât statele membre să aibă flexibilitatea necesară pentru adaptarea finanțărilor la propriile condiții specifice.

Cu privire la introducerea unor resurse proprii noi la bugetul Uniunii Europene, Klaus Iohannis a subliniat că România este în favoarea oricărei alte resurse care poate genera venituri suplimentare, dar care să nu afecteze sursele de venit existente la nivelul statelor membre.

Referitor la planul de redresare economică, Președintele României a pledat pentru o alocare totală substanțială, pentru o pondere mai mare a componentei de granturi comparativ cu cea de împrumuturi în totalul sumelor alocate, precum și pentru un acces rapid și eficient la finanțare pentru toate statele membre. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru o perioadă cât mai lungă în ceea ce privește implementarea noului instrument de redresare economică, astfel încât sumele alocate statelor membre să poată fi absorbite integral și eficient.

Președintele României s-a pronunțat pentru asigurarea unei perioade de rambursare de 30 de ani pentru fondurile alocate pentru redresarea economică, întrucât această abordare ar permite punerea în aplicare a angajamentelor pe termen mediu și lung asumate la nivelul Uniunii Europene, evitând, totodată, presiuni nejustificate asupra bugetelor naționale.

În ceea ce privește Fondul pentru Tranziție Justă, Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru caracterul voluntar al transferurilor de la Fondul de Coeziune către acest fond.

XS
SM
MD
LG