Linkuri accesibilitate

Iohannis a reclamat la CCR înființarea Institutului Levantului


Fostul președinte Emil Constantinescu conduce Institutul Levantului
Fostul președinte Emil Constantinescu conduce Institutul Levantului

Președintele Iohannis a atacat la Curtea Constituțională legea de aprobare a ordonanței de urgență prin care se înființa Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, condus de fostul președinte Emil Constantinescu.

Ordonanța de urgență a fost adoptată anul trecut de Guvernul condus de Viorica Dăncilă și s-a lovit de criticile opoziției din aceea perioadă care acuza înființarea unei „sinecuri".

Iohannis afirmă că această lege contravine unor norme și principii constituționale. Unul dintre motive ar fi faptul că nu se justifica urgența adoptării unui astfel de act normativ prin OUG.

„În cazul de față motivele enunțate de inițiatorii actului normativ nu sunt de natură să justifice o situație extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată sau realizată pe calea procedurii obișnuite de legiferare”, se arată în cererea de reexaminare.

De asemenea, potrivit comunicatului, Legea de aprobare a OUG nr. 66/2019 a fost adoptată cu încălcarea art. 117 alin. (3) din Constituție, care prevede că, în situația înființării unei autorități administrative autonome, Camera Deputaților este Cameră de reflecție, iar Senatul este Camera decizională.

Președintele Iohannis reclamă atât o încălcare a Constituției, cât și a unor decizii precedente ale Curții Constituționale și cere judecătorilor să admită sesizarea de neconstituționalitate.

XS
SM
MD
LG