Linkuri accesibilitate

Iohannis: Cât de curând vom avea alegeri în două tururi


Klaus Iohannis mandat juramant
Klaus Iohannis mandat juramant

Președintele Iohannis a spus miercuri că guvernul va promova cât de curând o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi dar a refuzat să spună dacă executivul o va face prin asumarea răspunderii sau prin ordonanță de urgență, spunând că nu e rolul său să spună ce va face guvernul.

„În foarte scurt timp Guvernul va promova o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi. Alegerea primarilor în două tururi va fi promovată de guvern în foarte scurt timp. Este soluția cea mai bună. Evident că asta este o chestiune care va trebui apoi să între în circuitul legislativ și vom vedea cum decurg lucrurile. Veți primi de la guvern curând variantele pe care le va promova. Nu este rolul meu să spun ce va face Guvernul”, a spus Klaus Iohannis, la Cotroceni.

PSD a anunțat încă de marți că va sesiza Curtea Constituțională în cazul în care guvernul își va asuma răspunderea pentru modificarea legislației electorale, în vederea organizării alegerilor locale în două tururi de scrutin.

Marcel Ciolacu a declarat, marți, că PSD este pregătit să depună moțiune de cenzură dacă guvernul își va asuma răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, susținând că poate oricând să configureze o majoritate și să-și asume guvernarea, calificând intenția liberalilor de a modifica legislația electorală cu două-trei luni înainte de alegeri ca incorectă, ilegală și imorală.

Mai mult, interimarul de la șefia PSD a spus că partidul său se va adresa liderilor Parlamentului European și Comisiei Europene și fiecărui europarlamentar în parte pentru a-i informa despre ”abuzul” pe care-l pune la cale PNL.

„Fiecare cu interpretarea lui. Alegerea primarilor în două tururi va fi promovată de Guvern în foarte scurt timp. Eu am mai spus acest lucru. Este soluția – alegerile în două tururi – este soluția cea mai bună. Evident că asta este o chestiune care, pe urmă, va trebui să intre în circuitul legislativ și vom vedea cum decurg lucrurile”, a comentat Klaus Iohannis.

Președintele a negat, însă, că i-ar fi cerut vreodată demisia premierului Orban și a dat, ironic, asigurări că atunci când va dori să-l demită o va face public.

”Eu nu am propus Guvernului sau premierului în niciun fel demisia. Noi discutăm pe oportunități politice și dacă voi cere eu vreodată unui Guvern demisia, veți auzi acest lucru de la mine. Vă amintesc că am cerut demisia unor guverne, câteodată cu succes, câteodată demisia a venit puțin mai târziu. Nu am discutat aceste aspect”, a completat Klaus Iohannis.

XS
SM
MD
LG