Linkuri accesibilitate

Iohannis atacă dur PSD și anunță că „reevaluează” ideea referendumului


Președintele Klaus Iohannis, tot mai aproape de anunțarea unui referendum.
Președintele Klaus Iohannis, tot mai aproape de anunțarea unui referendum.

Klaus Iohannis a declarat că a început să „reevalueze” ideea unui referendum, după ce anterior spusese că e „aproape hotărât” să îl facă. El a atacat dur guvernarea PSD, spunând că este responsabilă pentru că de 30 de ani România nu s-a dezvoltat mai bine.

Președintele Klaus Iohannis a ținut un veritabil discurs de campanie electorală la Gala Tineretului Liberal de la Sinaia, unde a primit premiul „Garantul democrației”. El a acuzat PSD că guvernează doar în interes propriu și că este responsabil pentru lipsa de dezvoltare a României. Pentru a da un semnal că „așa nu se mai poate”, românii ar trebui să primească un instrument democratic pentru a-și exprima opinia, între alegerile parlamentare, iar acest instrument este un referendum.

„Avem alegeri europarlamentare (...) Pentru a da românilor votul înapoi, am început să reevaluez ideea unui referendum, pentru că doar aşa românii mai pot arăta că nu mai sunt de acord cu felul în care PSD-ul strică legile justiţiei, îşi bate joc de ţară, de români. Am invitat pentru începutul săptămânii viitoare pe foarte mulţi români interesaţi, cu care voi avea consultări pe tema referendumului, fiindcă îmi doresc un referendum bine organizat, bine gândit, un referendum în parteneriat cu socieatea civilă, cu partidele politice de bună credinţă, împreună cu românii”, a declarat Iohannis, la Sinaia.

„Între alegeri, cel ales să conducă țara să o conducă. Dar asta înseamnă că cel ales să o conducă este de bună credință. Înseamnă că o conduce pentru binele țării și al cetățenilor ei, nu pentru propriul interes. Iar atunci când constatăm că lucrurile nu stau așa, nu stau deloc așa, cetățeanul de rând trebuie să primească un instrument cu care își exprimă dezaprobarea. Acel instrument este tot un vot”, a mai vorbit președintele Iohannis, întărind ideea că un referendum ar reprezenta posibilitatea unui vot de blam pentru PSD.

Iohannis a atacat dur guvernarea PSD.

„Oamenii s-au dus la vot în decembrie 2016, votând cu bună credinţă. Au crezut ceea ce li s-a promis, doar că din prima secundă s-a întâmplat altceva. PSD abia ajuns la guvernare credeţi că s-a apucat să îmbunătăţească economia ţării, să consolideze statul de drept, să facă România mai puternică? Nu! S-au apucat să modifice legile justiţiei pentru a-şi apăra propriii corupţi şi propriii condamnaţi penal. Asta au făcut şi de atunci întreaga guvernare PSD-istă a fost un întreg asalt asupra statului de drept şi a democraţiei din România”, a spus președintele Iohannis.

„Noi dorim să folosim metodele democrației pentru a arăta că așa nu se mai poate. Și nu se mai poate. Guvernarea PSD-istă, și nu vorbesc doar de acest ultim guvern, pe care l-am calificat ca și un accident al democrației... Întreaga guvernare PSD-istă a eșuat. În ultimii 30 de ani, PSD a fost la guvernare cel mai mult timp. Din cauza PSD-ului, România nu s-a dezvoltat mai mult. Din cauza PSD-ului, România nu s-a dezvoltat mai bine. Între timp, românii și-au dat seama că așa nu mai merge”, a mai spus Iohannis.

Președintele a convocat consultări, marți, cu reprezentanți ai societății civile, pentru a discuta despre convocarea unui referendum și despre tema și întrebarea care ar trebui puse la acest referendum, care ar urma să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile europarlamentare, pe 26 mai.

XS
SM
MD
LG