Linkuri accesibilitate

Iohannis avertizează: Parlamentul nu mai poate să legifereze amnistia și grațierea corupților fără să încalce voința cetățenilor


Președintele Klaus a răspuns atacurilor venite după decizia CCR referitoare la modificarea Constituției în acord cu rezultatul referendumului, spunând că voința celor 6,5 mil. de cetățeni trebuie respectată și că e datoria parlamentului să o transpună în legislație.

”Opozanții statului de drrept și ai justiției independente au încercat să deturneze imediat sensul deciziei CCR”, a acuzat președintele Iohannis, care a atras atenția că decizia CCR nu schimbă cu nimic lucrurile și că ”parlamentul nu va mai putea niciodată legifera amnistia și grațierea”.

”Curtea Constituțională a stabilit că nu este nevoie de modificarea Constituției pentru a interzice amnistia și grațierea corupților. În referendumul convocat în 26 mai, eu nu am întrebat cetățenii dacă această interdicție trebuie instituită în Legea fundamentală”, a declarat președintele în contextul semnării Acordului Politic cu UDMR și al promulgării legii votului prin corespondență.

”Voința cetățenilor exprimată categoric și fără echivoc de 6,5 milioane de români trebuie respectată obligatoriu”, iar acest lucru se poate face de către parlament prin transpunerea ei în legislație.

„Nu este nicio tragedie că anumite propuneri din proiectele de modificare a Constituției au fost invalidate, așa cum au clamat unele voci în spațiul public. Pur și simplu, partidele vor trebui să vină acum cu alte variante de schimbare a legislației, care să conducă la același rezultat: transpunerea cât mai urgentă în lege a voinței populare”, a subliniat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a mai anunțat că a promulgat legea votului prin corespondență, acesta fiind „un prim efect” al Acordului Politic Național, pe care l-au semnat și UDMR și reprezentanții minorităților.

„Promulg astăzi, acum și aici legea care ar trebui să le asigure românilor din străinatate dreptul de vot fără a mai fi nevoiți să stea ore în șir la coadă și fără să se teamă că nu vor mai putea să voteze până la închiderea urnelor”, a spus marți șeful statului la ceremonia de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României de către reprezentanţii UDMR şi ai grupului minorităţilor naţionale.

De asemenea, Klaus Iohannis a punctat faptul că noua lege electrorală introduce votul anticipat, permite votul prin corespondență „și reprezintă un prim pas pentru exercitarea dreptului de vot pentru cei aflați la coadă sau în sectiile de votare”.

Potrivit șefului statului, acesta este „un prim efect” al Acordului politic, urmând să mai fie luate măsuri și în ceea ce privește interzicerea grațierii și amnistiei pentru corupți, dar și oprirea practicii „abuzive” a guvernării prin OUG, „pentru reconstituirea instituțiilor supuse din 2016 încoace a unui permanent asalt făcut de PSD”.

„Indiferent de obstacole nu avem voie să ne oprim din acest drum decis de cetățeni”, a spus Klaus Iohannis.

”Acordul politic pe care l-am inițiat devine cu atât mai important pentru că se bazează pe angajamentul și responsabilitatea că oamenii politici trebuie să respecte voința poporului. Voința politică de a-i proteja exclusiv pe corupți este cea care a generat amputarea vointei penale”, a spus el.

Klaus Iohannis a mai amintit că CCR a validat încă de luna trecută rezultatul referendumului „fapt care certifică că acest demers cerut de cetățeni este deplin valid”.

„Decizia CCR nu va schimba nimic. După 26 mai, Parlamentul nu mai poate legifera gratierea și amnistia pentru că ar incălca flagrant voința poporului”, a mai spus președintele.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG