Linkuri accesibilitate

Summit B9 la Bratislava | Președintele Iohannis se reunește cu liderii est-europeni pentru discuții despre apărare


În februarie, liderii B9 s-au întâlnit la Varșovia.

Președintele Iohannis va participa astăzi la summit-ul de la Bratislava pe tema apărării strategice și a consolidării NATO.

La Bratislava se reunesc liderii țărilor est-europene din formatul București 9 (B9): Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria. Această întâlnire este condusă de șefii de stat ai României, Slovaciei și Poloniei.

La reuniune ia parte și liderul NATO, Jens Stoltenberg.

Printre temele principale ale reuniunii de la Bratislava se numără implementarea deciziilor NATO și sprijinul acordat Ucrainei și Moldovei.

B9 este o organizație fondată în 2015 la inițiativa președintelui Iohannis și a omologului său polonez, Andrzej Duda, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

În formatul B9 se întâlnesc șefii de stat, miniștrii de externe și miniștrii apărării.

Pe 31 mai, la Bratislava a mai avut loc o altă conferință internațională pe tema securității, GLOBSEC. Un grup anti-NATO a compromis atunci sistemele electronice de administrare a capitalei slovace, spunând că alianța încearcă să provoace un al treilea Război Mondial. Același grup și-a asumat responsabilitatea pentru atacurile cibernetice din Hiroshima cu ocazia summit-ului G7.

La Vilnius va avea loc pe 11-12 iulie următorul summit NATO.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG