Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis repetă sprijinul României pentru Ucraina la summitul B9 de la Bratislava


Președintele Klaus Iohannis la summitul B9 de la Bratislava, cu liderul NATO Jens Stoltenberg și președinta Slovaciei Zuzanna Caputova. 06 iunie 2023.

Aflat la Bratislava în cadrul summitului B9 pe tema apărării strategice, Președintele Klaus Iohannis și-a declarat din nou susținerea pentru Ucraina.

„În cadrul discuțiilor noastre de astăzi vom aborda teme importante atât pentru securitatea Flancului Estic, cât și pentru securitatea întregii zone euroatlantice”, a declarat Președintele.

Iohannis a menționat că rolul acestui summit este ca statele est-europene să se poată coordona înaintea următorului summit NATO, care va avea loc la Vilnius pe 11-12 iulie.

„Viziunea noastră comună este esențială în identificarea mijloacelor necesare întăririi posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică, în beneficiul întregii securități transatlantice. Noi, Aliații NATO de pe Flancul Estic, ne aflăm în prima linie a descurajării efectelor negative ale războiului devastator declanșat de Rusia, cu implicații multiple pe plan securitar, umanitar, economic, alimentar și energetic”, a amintit Iohannis.

„El a precizat că este important ca deciziile de la summitul de la Madrid să fie puse în aplicare, în special cele referitoare la securitatea din Marea Neagră.

Victoria Ucrainei în acest război este obiectivul nostru principal. În același timp, sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Alianță, așa cum era prevăzut la Summitul NATO de la București, din 2008, este de neclintit”.

La Bratislava se reunesc liderii țărilor est-europene din formatul București 9 (B9): Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria. Această întâlnire este condusă de șefii de stat ai României, Slovaciei și Poloniei.

În declarația liderilor reuniți în formatul B9 la Bratislava, aceștia și-au declarat sprijinul neclintit pentru Ucraina, pe care l-au numit „singurul mod de a restabili pacea și ordinea bazată pe norme în Europa”.

„Rusia este cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților și trebuie să fim pregătiți că va rămâne așa. Ne aşteptăm ca Summitul de la Vilnius să întărească şi mai mult postura de apărare a NATO pe Flancul Estic pentru a descuraja şi a respinge orice oportunitate de agresiune”, continuă declarația liderilor est-europeni.

Șefii de stat din formatul B9 au condamnat Rusia și rolul său în acest război, inclusiv în domeniul cibernetic sau al migrării. În acord față de importanța strategică a NATO, liderii își declară angajamentul pentru alocarea a cel puțin 2% din PIB către apărare.

La reuniune ia parte și liderul NATO, Jens Stoltenberg.

Printre temele principale ale reuniunii de la Bratislava se numără implementarea deciziilor NATO și sprijinul acordat Ucrainei și Moldovei.

B9 este o organizație fondată în 2015 la inițiativa președintelui Iohannis și a omologului său polonez, Andrzej Duda, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

În formatul B9 se întâlnesc șefii de stat, miniștrii de externe și miniștrii apărării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG