Linkuri accesibilitate

Iohannis cere fermitate în aplicarea măsurilor anti-Covid. Cum arată schema de vaccinare


Președintele Klaus Iohannis susține că primele efecte pozitive ale măsurilor luate de Guvern împotriva răspândirii noului coronavirus se văd deja, însă e nevoie de aplicarea lor cu fermitate, pentru că în continuare numărul de cazuri grave internate la ATI este foarte mare.

Iohannis le-a cerut prefecților din teritoriu să aplice restricțiile ferm, dar și să le comunice public bine, pentru ca oamenii să le înțeleagă. Președintele a explicat că măsurile luate de Guvern sunt „cele corecte” și că „sunt bine gândite”, mergând în două direcții: cele de protecție și de igienă și cele de limitare a mobilității oamenilor.

„Să fiți foarte fermi, fiindcă aici nu este vorba de măsuri politice, e vorba de măsuri absolut necesare de sănătate publică. În joc este viața multor români. Fermitate, claritate, până când toată lumea înțelege că trebuie să le respecte. Nu sunt măsuri populare. Nimeni nu e fericit dacă i se supune că nu poate să circule noaptea sau părinților că școala se închide. Dar fără aceste măsuri nu putem merge mai departe”, a explicat președintele Klaus Iohannis, înaintea unei ședințe cu toți prefecții din teritoriu.

El le-a mai cerut prefecților să aibă „o bună comunicare publică”, dar „să nu deveniți sursă de știri panicarde”: „Ar fi o greșeală fundamentală. Suntem cu toții foarte îngrijorați, dar nu trebuie să fim panicați”.

Klaus Iohannis a vorbit și despre cum ar urma să se desfășoare campania de vaccinare anti-Covid, atunci când un vaccin va deveni disponibil pe piață. Cel mai probabil, vaccinarea populației va începe în vara anului 2021. Pioritate vor avea, înaintea populației generale, personalul medical și cel esențial în lupta cu pandemia.

„Există un licăr de speranță. Ați observat cu toții că în ultimele zile au apărut știri pozitive despre posibile vaccinuri. Nu știm în ce zi, în ce săptămână acestea vor fi disonibile, însă este foarte probabil ca ele să fie la dispoziția noastră în România, începând din primul trimestru al anului 2021, în tranșe, nu vom avea toate dozele de la început. Vom începe cu vaccinarea întregului personal medical. Vaccinarea populației va avea loc în primăvară, spre vară”, a explicat președintele Iohannis.

XS
SM
MD
LG