Klaus Iohannis le-a scris șefei Guvernului, Viorica Dăncilă, președinților Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), și Marcel Ciolacu (PSD), o scrisoare în care solicită modificări ale legilor electorale, astfel încât să fie asigurat dreptul neîngrădit al tuturor cetățenilor la vot, mai cu seamă al diasporei.
Iohannis îi cere Guvernului să elaboreze urgent o lege prin care să fie introduse mai multe „măsuri adecvate” și care să se aplice din toamna acestui an. De asemenea, el le-a cerut și parlamentarilor să adere la aceste modificări, astfel încât până la finalul sesiunii parlamentare să intre în vigoare.
În caz contrar, a arătat șeful statului, va convoca sesiune extraordinară a Parlamentului pe timpul verii, pentru ca modificările să intre în vigoare în toamnă. Miza este asigurarea condițiilor de vot pentru diaspora încă de la alegerile prezidențiale, care vor avea loc la finalul anului.
Președintele a anunțat că în ultimele zile a fost constituit un grup de lucru, din politicieni, experți și reprezentanți ai societății civile, care au elaborat un set de măsuri. În timp, este vorba despre adoptarea unui Cod electoral, cu aceleași prevederi pentru toate tipurile de scrutine - toate alegerile și referendumuri.
Ce a solicitat președintele Iohannis
- debirocratizarea votului în străinătate
- mărirea numărului de secții în străinătate- AEP poate înființa o secție la fiecare 100 de alegători înregistrați în Registrul electoral
- dotarea corespunzătoare a secțiilor de votare
- proceduri clare la momentul închiderii secțiilor de votare
- introducerea votului anticipat pentru alegerea președintelui
- extinderea votului prin corespondență la toate tipurile de alegeri
În privința votului prin corespondență, care ar urma să fie aplicat la alegerile din iarnă pentru Palatul Cotroceni, președintele propune concret
1. Înaintea primului tur de scrutin, alegătorul primește prin poștă buletinul de vot prin corespondență pentru primul tur de scrutin și elementele de siguranță ale buletinului de vot atât pentru primul, cât și pentru cel de-al doilea tur de scrutin, alături de două autocolante cu mențiunea ”VOTAT”. După ce este anunțat oficial rezultatul primului tur de scrutin, alegătorul poate să descarce de pe site-ul Biroului Electoral Central și să imprime buletinul de vot pentru al doilea tur de scrutin pe care îl securizează prin aplicarea elementului de siguranță primit, după care aplică autocolantul cu mențiunea ”VOTAT” pe unul dintre cei doi candidați rămași în cursă.
2. Plicul poate fi trimis fie la misiunea diplomatică din țara în care își are domiciliul sau reședința alegătorul, fie în țară, pe adresa biroului electoral special pentru votul prin corespondență.
În privința votului anticipat, propunerile grupului de la Cotroceni includ
1. Introducerea votului anticipat timp de opt zile, începând cu sâmbăta din săptămâna anterioară celei care se încheie cu ziua alegerilor, în secțiile de votare din străinătate organizate în ambasade, reprezentanțe permanente, consulate generale și institute culturale.
2. Votul anticipat se va organiza atât pentru primul tur de scrutin, cât și pentru al doilea, cu un număr de zile egal, dacă Curtea Constituțională aduce la cunoștința publică numele celor doi candidați care vor participa la cel de-al doilea tur de scrutin cel târziu în ziua de vineri care urmează zilei alegerilor din primul tur de scrutin.
3. Dacă CCR face acest anunț mai târziu de ziua de vineri care urmează zilei alegerilor din primul tur de scrutin, perioada de vot anticipat pentru al doilea tur de scrutin va începe automat în ziua care urmează zilei în care Curtea Constituțională aduce la cunoștință publică numele celor doi candidați care vor participa la cel de-al doilea tur de scrutin.
4.Durata zilei de vot în ziua în care se organizează votul anticipat nu poate depăși opt ore și se va întinde, de regulă, în intervalul de timp 9:00-17:00.
Comisia parlamentară pentru Codul electoral
Plenul Parlamentului a decis constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală.
Comisia are drept scop elaborarea unei propuneri legislative privind desfăşurarea procesului electoral în afara ţării şi va funcţiona pe o perioadă de 6 luni.
Conform proiectului de hotărâre, comisia poate invita la lucrări specialişti şi reprezentanţi ai autorităţilor publice şi ai organizaţiilor nonguvernamentale.
Comisia are în componență
10 membri PSD -Natalia Intotero, Angel Tîlvăr, Valeriu Steriu, Florin Manole, Mirela Furtună, Bianca Gavriliţă, Sebastian Radu, Dan Manoliu, Cristian Marciu, Adrian Diaconu
4 membri PNL - Iulia Scântei, Gabriel Andronache, Victor Paul Dobre, Laurenţiu Leoreanu și Daniel Fenechiu
2 membri USR - Tudor Benga şi Radu Mihail
1 ALDE Dorin Bădulescu
1 Pro România - Georgian Pop
1 minorități - Iusein Ibram
1 PMP - Cornel Sămărtinean
1 UDMR - Marton Arpad
Facebook Forum