Linkuri accesibilitate

Iohannis: Codul Administrativ este un „grav atentat” care distruge administrația „de dragul baronilor locali”


Președintele Klaus Iohannis condamnă Codul Administrativ adoptat prin OUG.
Președintele Klaus Iohannis condamnă Codul Administrativ adoptat prin OUG.

Președintele Klaus Iohannis a condamnat adoptarea Codului Administrativ prin ordonanță de urgență, acuzând PSD că „distruge” administrația, după ce a încercat să „îngenuncheze” Justiția.

„PSD vrea să demonstreze cu toată tăria că sfidarea românilor este prioritatea zero a acestei guvernări. (...) După doi ani în care a încercat prin toate mijloacele să îngenuncheze Justiția de dragul unor corupți, PSD vrea acum să distrugă Administrația de dragul baronilor locali”, arată un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, emis după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat adoptarea Codului Administrativ prin ordonanță de urgență.

De asemenea, președintele consideră că este vorba despre „un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea și de a-și servi baronii”, după ce Guvernul a reintrodus și votul uninominal pentru președinții de consilii județene.

Președintele Iohannis consideră că actul normativ conține sute de reglementări care reprezintă practic baza legală a administrației publice din România, dar care a fost însă adoptat ca o urgență, prin OUG.

„Arhitectura de funcționare a întregii administrației publice din România va fi dramatic alterată prin acest Cod Administrativ. Nu există niciun argument și nicio justificare pentru adoptarea acestei Ordonanţe, care reprezintă un atentat la adresa întregului sistem administrativ. Un act de o asemenea amploare și cu un asemenea impact este obligatoriu să fie elaborat de către unica autoritate legiuitoare a țării și nu de către Guvern, care, prin OUG, face un grav exces de putere, forțând limitele Constituției”, mai spune președintele Iohannis.

„Credibilitatea și buna-credință ale PSD de a face singuri reforme, indiferent de domeniu, sunt nule, iar intervențiile catastrofale ale PSD în legislația penală și fiscală sunt cele mai edificatoare exemple. (...) PSD nu se poate schimba, iar lecția votului din 26 mai este una pe care acest partid este incapabil să o înțeleagă”, mai subliniază președinția.

Guvernul a adoptat marți, prin ordonanță de urgență, Codul Administrativ, care conține mai multe prevederi controversate, printre care pensii speciale pentru aleșii locali sau modificări la statutul funcționarilor publici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG