Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București, că România va continua în relația cu Republica Moldova doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și cele de interconectare strategică.
„Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acțiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiția, administrația și combaterea corupției, de natură să asigure un parcurs democratic și predictibilitate în plan intern și extern”, a spus președintele.
Klaus Iohannis a reiterat poziția României față de Republica Moldova, și anume că„parcursul european este singura și cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituțiilor”.
„Din păcate, așa cum am mai spus, nu suntem deloc convinși că actualul guvern de la Chișinău își propune acest obiectiv”, a spus președintele Iohannis.
Și premierul Ludovic Orban s-a referit recent la situația din Republica Moldova, declarând că ceea ce s-a întâmplat după căderea Guvernului Maia Sandu reprezintă „o involuție”.
Declarația a fost făcută, pe 8 ianuarie, la Bruxelles, unde a cerut oficialilor europeni să privească „cu maximă circumspecție și cu maximă exigență” această situație.
„Tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, şi, din punctul nostru de vedere, nu putem să considerăm un partener serios actualul Guvern”, a spus Orban, răspunzând întrebărilor unor jurnaliști.
Ludovic Orban s-a întâlnit atunci cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, dar și cu alți oficiali europeni.
„Dacă nu se respectă angajamentele care au fost luate în ceea ce privește parcursul european, Uniunea Europeană, Comisia Europeană să reacționeze în consecință”, a spus Orban.