Linkuri accesibilitate

Iohannis critică Ordonanța baronilor PSD și propune alegerea în două tururi a primarilor


Klaus Iohannis, critic cu ordonanța de urgență prin care PSD vrea să scape de formarea de alianțe locale și să-i securizeze pe baroni

Președintele Klaus Iohannis a transmis, prin intermediul purtătorului de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, că nu este de acord cu ordonanța de urgență adoptată de Guvernul Dăncilă, prin care se reintroduce votul uninominal la alegerea președinților de Consilii Județene. Șeful statului a spus că mai potrivită ar fi revenirea în două tururi de scrutin la alegerea primarilor.

Într-o declarație critică, Iohannis consideră că „PSD nu a înțeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut într-un mod catastrofal și umblă iar la cutia cu ordonanțe de urgență, încercând să schimbe regula jocului în timpul jocului, fapt care este inacceptabil.”

Votul românilor nu este bătaia de joc a PSD, atenționează Președintele României. Cetățenii le-au transmis pesediștilor în mod foarte clar că practica ordonanțelor de urgență trebuie să înceteze. Acest instrument este prevăzut în Constituției exclusiv pentru situații excepționale. În niciun caz, acest instrument nu poate fi în continuare folosit abuziv și netransparent.

Schimbarea legii electorale, făcută astăzi prin OUG, este o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă baronilor din PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul.
purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis

Schimbarea legii electorale, făcută astăzi prin OUG, în sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea președinților de consilii județene, este o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă baronilor din PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul.

În mod evident, dacă se va schimba legislația în sensul enunțat de premier, vor fi favorizați acei președinți de consilii aflați în prezent în funcție. Adică domnii Marian Oprișan, Dumitru Buzatu și Ionel Arsene.
Acești baroni PSD, panicați de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să își securizeze funcțiile, în ciuda voinței românilor. Așa ceva nu poate fi acceptat.

Dacă PSD chiar este preocupat în mod real de buna funcționare a administrațiilor publice și de a îndrepta situația în privința alegerilor locale, soluția este clară: adoptarea alegerilor în două tururi a primarilor, a mai spus Mădălina Dobvrovolschi, purtătorul de cuvând al președintelui.

Ordonanța de urgență a fost adoptată luni, în ședința de guvern, iar Viorica Dăncilă a declarat că această modificare a legii electorale este semnul că PSD a înțeles mesajul transmis de cetățeni la alegerile de duminica trecută.

Problema acestui vot este că se declară câștigător al celei mai importante funcții politice ​dintr-un județ cel care adună cele mai multe voturi, care pot fi și de ordinul sutelor, în cazul în care prezența la urne este scăzută. Or, cu actualele prevederi, un președinte de Consiliu Județean este ales numai dacă are majoritate în Consiliu. Prin revenirea la votul uninominal, PSD încearcă să evite posibila izolare politică după alegerile locale, din iunie 2020, când, dacă își continuă trendul descendent în intențiile de vot, și-ar impune mai greu și prin negocieri cu alte partide, conducerea județelor.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG