Linkuri accesibilitate

Iohannis, de ziua NATO: România va continua să acţioneze coerent şi convergent


Liderii NATO la celebrarea a 70 de ani de la înființarea alianței
Liderii NATO la celebrarea a 70 de ani de la înființarea alianței

Președintele Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia celebrării zilei NATO în România în care subliniază rolul alianței în consolidarea securității la nivel regional și global.

NATO a dovedit de-a lungul timpului și capacitatea extraordinară de a se adapta și de a evolua, caracteristici esențiale pentru o organizație care se confruntă atât cu amenințări clasice, cât și hibride, provenind din multiple direcții strategice. Alianța Nord-Atlantică a făcut posibilă consolidarea securității la nivel regional și global și a creat condițiile pentru complementaritatea activităților desfășurate împreună cu Uniunea Europeană în domenii de interes comun pentru cele două organizații internaționale", subliniază președintele Iohannis.

În contextul pandemiei de coronavirus, Klaus Iohannis arată că „NATO a luat măsuri rapide şi hotărâte pentru limitarea răspândirii virusului și pentru reducerea riscurilor la adresa militarilor și a civililor, astfel încât Alianţa să-şi poată îndeplini neîngrădit misiunile esenţiale asumate", dar alianța trebuie în perioada următoare „să se poată concentra și asupra celorlalte amenințări și provocări dinamice sau latente".

Țara noastră va continua să acţioneze coerent şi convergent, împreună cu ceilalți Aliați, pentru ca organizația la care am aderat în anul 2004 să fie în continuare puternică și de succes.

România este un Aliat activ care acționează cu hotărâre și eficient pentru creșterea credibilității strategice în cadrul NATO şi promovarea profilului României ca pilon de stabilitate şi securitate pe flancul estic, precum şi a importanţei strategice a Mării Negre pentru întreaga Alianţă", a mai afirmat președintele Iohannis.

Fără îndoială, criza profundă provocată de pandemia cu noul coronavirus va fi un test de anduranță și pentru NATO, care va trebui să dea dovadă de coeziune și reziliență sporită, în beneficiul statelor membre și al securității globale.Nevoia unei Alianțe Nord-Atlantice puternice, unite și eficiente este astăzi mai mare decât oricând", conchide șeful statului.

Mesajul integral al președintelui Iohannis

Un mesaj a transmis și premierul Ludovic Orban.

„Astăzi, după 16 ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică, România a devenit un pilon de stabilitate în regiune, iar calitatea de membru al NATO reprezintă pentru noi cea mai puternică garanţie de securitate. Alianţa a ajuns luna trecută la un număr de 30 de state membre, cărora aşteaptă să li se alăture şi alte ţări, o confirmare în plus a credibilităţii NATO. Provocarea actuală la nivelul Alianţei este de a nu lăsa criza sanitară provocată de coronavirus să se transforme într-un risc de securitate suplimentar celor deja existente şi de a combate dezinformările legate de pandemie. Vom fi alături de aliaţii noştri euro-atlantici în această luptă pentru viaţă şi securitate", transmite premierul.

Ziua NATO în România este marcată, din anul 2005, în prima duminică a lunii aprilie, în baza Legii 390/2004.

Pentru stabilirea acestei zile s-a ţinut cont de apropierea de data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (29 martie 2004) şi de data arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004).

XS
SM
MD
LG