Linkuri accesibilitate

Iohannis, de Ziua Romilor: Avem nevoie de solidaritatea și responsabilitatea tuturor


Președintele Iohannis

Președintele Iohannis a transmis miercuri un mesaj cu ocazia serbării Zilei Romilor în care a îndemnat la solidaritate față de cei care luptă împotriva rasismului și sprijin pentru demersurile de care asigură deplina integrare și apartenență a romilor la spectrul de valori consacrate de Constituție.

În contextul pandemiei de coronavirus, Klaus Iohannis a făcut un apel la responsabilitate și a îndemnat comunitatea romă să respecte măsurile autorităților pentru ca astfel să-și protejeze sănătatea și viața familiei și a celor apropiați.

Mesajul președintelui Iohannis:

„Cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor, salut sărbătoarea etniei romilor din România, îmi exprim solidaritatea față de toți cei care luptă împotriva rasismului și sprijin demersurile care asigură deplina integrare și apartenență a romilor la spectrul de valori, libertăți, drepturi și îndatoriri cetățenești consacrate de Constituția României.

Depășirea carențelor sistemelor publice în privința modului în care sunt tratate problemele concetățenilor noștri de etnie romă și eliminarea cauzelor marginalizării lor sociale sunt chestiuni pe care avem responsabilitatea să le rezolvăm cât mai temeinic.

Salut inițiativa Guvernului de a se apleca cu seriozitate asupra dificultăților cu care se confruntă cetățenii români de etnie romă, prin elaborarea unui nou cadru strategic care să dea o perspectivă și speranțe realiste de îmbunătățire a situației, cu rezultate benefice atât pentru romi, cât și pentru societate, în ansamblul său. Am convingerea că există în țara noastră forțe și inițiative capabile să conducă spre un viitor mai bun pentru romi, a căror istorie grea le marchează multora viața, chiar și în prezent.

În această perioadă extrem de dificilă, în care prioritatea absolută este limitarea efectelor negative produse de epidemia COVID-19, societatea românească are nevoie de proba solidarității și responsabilității fiecărui cetățean, indiferent de etnie. Respectând întocmai măsurile autorităţilor, romii trebuie să fie primii care să-și protejeze sănătatea și viața familiei și a celor apropiați. Doar așa, sărbătoarea etniei romilor de astăzi, precum și apropiata Înviere a Domnului vor putea fi izvoarele de speranță ale acestei grele primăveri.

La mulți ani!”

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG