Linkuri accesibilitate

Iohannis, despre anunțul legat de ambasada din Israel: „Dăncilă demonstrează totala sa ignoranță”


Decizia mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim aparține președintelui și nu este încă luată, anunță Președinția.
Decizia mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim aparține președintelui și nu este încă luată, anunță Președinția.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat dur la anunțul făcut de premierul Dăncilă la Washington, că România urmează să își mute ambasada din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Iohannis susține că nu există încă o decizie în acest sens.

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens”, arată Președinția într-un comunicat de presă.

Președinția mai explică faptul că o decizie cu privire la mutarea ambasadei României, de la Tel Aviv la Ierusalim, „va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern”.

Klaus Iohannis nu a primit încă analiza cerută de la Guvernul României, pe acest subiect, mai anunță Palatul Cotroceni.

Viorica Dăncilă a anunțat, la Washington, că ambasada României în Israel se va muta la Ierusalim, urmând exemplul SUA, dar și al Guatemalei, singurele state care au făcut așa ceva. Deocamdată, România ar fi printre doar câteva state din America de Sud, care iau în calcul mutarea.

XS
SM
MD
LG