Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: România trebuie să primească altceva, dacă va ceda Ucrainei o baterie Patriot. Nu vom trimite combatanți


Președintele României, Klaus Iohannis, spune că România nu va trimite militari combatanți în Ucraina.
Președintele României, Klaus Iohannis, spune că România nu va trimite militari combatanți în Ucraina.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că discuția despre o posibilă cedare către Ucraina a unui sistem Patriot va trebui discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Președintele a precizat că nu va accepta ca România să rămână fără apărare antiaeriană și antirachetă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, referitor la discuțiile ca România să cedeze Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot că este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din armată, apoi în CSAT.

„Eu nu accept, sub nicio formă, ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană. Deci, în măsura în care în final se cedează ceva, trebuie România să primească altceva. Altfel nu se va face nimic”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele Iohannis a adăugat că nu există un termen până la care România trebuie să decidă dacă va ceda sau nu Ucrainei un sistem Patriot.

„Aceste discuţii sunt purtate de cei din Ministerului Apărării şi durează un timp”, a precizat președintele.

Întrebat despre o posibilă escaladare a conflictului din Ucraina, șeful statului a răspuns că „din toate informaţiile pe care le am eu, pot să vă spun că România este o ţară sigură”. „Românii nu trebuie să se teamă”, a menționat el.

„Nu există nicio ameninţare directă, dar sigur militarii întotdeauna se pregătesc pentru toate situaţiile posibile”, a mai spus Iohannis.

Răspunsul președintelui a venit ca reacție la declarația din aceeași zi a șefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, care a declarat că unele prognoze şi scenarii indică probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară.

În plus, Klaus Iohannis a declarat că România nu va trimite militari în Ucraina.

„România nu va trimite combatanţi în Ucraina, este simplă discuţia şi cred că cu asta s-a şi terminat”, a precizat şeful statului.

Declarațiile președintelui vin în contextul apelurilor de la nivelul Uniunii Europene, inițiate mai ales de Germania, pentru sprijinirea Ucrainei cu instalații antirachetă și antiaeriene, pe fondul intensificării atacurilor rusești.

În urmă cu câteva zile, și premierul Marcel Ciolacu a spus că există discuții legate de varianta ca România să cedeze un sistem antirachetă Patriot Ucrainei. El a precizat că decizia finală se va lua în CSAT.

La rândul său, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat că România nu are suficiente sisteme Patriot pentru a se putea dispensa de unul.

Experții cu care a discutat Europa Liberă spun că o decizie în CSAT privind cedarea unui sistem Patriot ar putea fi amânată până după alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie.

De asemenea, adaugă ei, România ar putea discuta și o posibilă ofertă din partea SUA de a primi alte echipamente militare în schimbul unui sistem Patriot.

Ministerul Apărării are deja în dotare patru sisteme de apărare antiaeriană Patriot, dintre care unul este deja în serviciu, iar celelalte trei urmează să fie instalate. Alte trei sisteme urmează să fie primite în perioada următoare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG