„Să nu uităm că, în numele unui așa-zis ideal suprem, schimbând legi și capturând instituții una câte una, s-a consolidat regimul nazist”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în timpul discursului ținut cu ocazia ceremoniei de decorare a unor supraviețuitori ai Holocaustului.
Fără să numească cu subiect și predicat coaliția aflată la putere, președintele a continuat însă cu exemple prin care a mai caracterizat și alte dăți modul PSD-ALDE de a guverna.
„Percepția că politicienii, care reprezintă oamenii și interesele lor, au dreptul să calce în picioare adevăruri, să identifice dușmani, să dea vina pentru eșecurile lor pe diferite categorii de cetățeni reprezintă o filosofie toxică.
Astăzi, în tentativa lor nesăbuită de a se salva de justiție și de a-și prezerva puterea, unii politicieni învinuiesc magistrați, blamează multinaționalele viclene, cum zic ei, și diabolizează Uniunea Europeană, descrisă drept abuzivă și trufașă. După cei arătați acum cu degetul, ar urma alții, apoi alții, și tot așa până când indistincția și căutarea continuă a vinovaților s-ar transforma în pretextul perfect pentru acapararea statului”, a spus șeful statului.
Reacțiile din partea puterii nu au întârziat să apară.
„Mesajul lui Iohannis transmis astăzi, într-o zi în care trebuie să vorbim în memoria victimelor Holocaustului, este pur şi simplu halucinant. Mesajele lui Klaus Werner Iohannis sunt tot mai toxice pe zi ce trece, iar cei care-i fac punctajul şi care-l manevrează au trecut de la nivelul obrăzniciei la un nou nivel - sunt mesaje care pot aduce prejudicii de imagine României în sine”, a declarat pentru Mediafax Codrin Ștefănescu, secretar general al PSD.
„Preşedintele Iohannis dovedeşte că nu mai are nicio limită în războiul său politic. Klaus Iohannis a transformat comemorarea celei mai mari tragedii din istoria omenirii într-o oportunitate de a-şi ataca adversarii politici. Preşedintele nu poate să tacă după declaraţiile sale din această seară, ci trebuie să iasă şi să îşi ceară scuze public”, arată și ALDE, într-un comunicat de presă citat de Mediafax.
În urmă cu doar două luni, chiar președintele Iohannis era cel care acuza folosirea temelor privind nazismul și antisemitismul în lupta politică.
În noiembrie 2018, în urma scandalului provocat de respingerea nominalizării lui Ilan Laufer pe postul de ministru al Dezvoltării, în cabinetul Dăncilă, acesta l-a acuzat pe președintele României că este antisemit, poziție care a fost condamnată la vremea respectivă inclusiv de comunitatea evreiască din România.
Atunci, Administrația Prezidențială a avut următoarea luare de poziție: „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, condamnă ferm folosirea unor teme deosebit de sensibile în scop politic. Referințele la antisemitism și nazism în disputa politică sunt iresponsabile și denotă grave carențe de educație, cultură, diplomație și istorie”.
„Președintele României consideră că aceste declarații reprezintă un nou exemplu din retorica nocivă îndelungată a Partidului Social Democrat, care alimentează în mod constant discursul urii și tendințele xenofobe. Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri, care servesc unor interese meschine și sunt de natură a afecta pacea socială”, mai arăta comunicatul Președinției.