Linkuri accesibilitate

Iohannis spune că până în februarie trebuie numiți șefii parchetelor și susține desființarea Secției Speciale


Președintele Klaus Iohannis, la dezbaterea cu jurnaliști și politologi.
Președintele Klaus Iohannis, la dezbaterea cu jurnaliști și politologi.

Președintele a declarat, la dezbaterea organizată marți seara în Aula Bibliotecii Centrale, că nu și-a schimbat opinia în ce privește desființarea controversatei Secții Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, dar și că șefii parchetelor, acum interimari, trebuie numiți cât mai repede.

Întrebat dacă își menține opinia în ce privește Secția Specială, președintele Iohannis a spus că ”această secție poate fi transformată în ceva cu care se poate exercita control neconstituțional asupra magistraților”.

”Da, îmi mențin opinia de a desființa Secția Specială. Am cerut și primit opiniile Comisiei de la Veneția, GRECO, MCV. Toate spun că nu e nevoie de această secție. Dacă toți spun că așa nu, eu sunt de părere că așa nu. Înseamnă că ne bazăm pe ceva. Sunt de părere că această secție poate fi transformată în ceva cu care se poate exercita control neconstituțional asupra magistraților (…) Rămân la opinia spusă. Evident, decizia nu o iau eu, ci în Parlament”, a afirmat Klaus Iohannis.

În ce privește situația ”fără precedent” ca la șefia tuturor parchetelor, DNA, Parchet General și DIICOT, să fie interimari, Iohannis a oferit un termen în care conducătorii acestor instituții să fie numiți în funcții: februarie. Dar, spune președintele, printr-o procedură care să țină cont de recomandările din Mecanismul de Verificare și Cooperare (MCV)

De prin mijlocul lui decembrie expiră și aceste interimate. Chestiunea e una care trebuie rezolvată, dar nu fără a găsi soluția bună. În MCV ni s-a spus să găsim o metodologie robustă și transparentă. L-am rugat deja pe domnul ministru Predoiu să trateze prioritar chestiunea și lucrează la o metodologie și, imediat după alegeri, voi continua discuția pentru a finaliza metodologia în câteva săptămâni, până în februarie, să fie ocupate. E vorba de procedura în sine, pentru că legislația e seacă și nu satisface cererile societății și ale MCV. Trebuie prevederi mai clare”, a răspuns Klaus Iohannis.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG