Linkuri accesibilitate

UPDATE Iohannis ține în șah PSD cu bugetul și ministerele Transporturilor și Dezvoltării. Ce joc face și care e miza președintelui


Cât de curând, este așteptată o decizie a președintelui Iohannis referitoare la bugetul de stat pe 2019 și la ocuparea fotoliilor de la ministerele Transporturilor și Dezvoltării
Cât de curând, este așteptată o decizie a președintelui Iohannis referitoare la bugetul de stat pe 2019 și la ocuparea fotoliilor de la ministerele Transporturilor și Dezvoltării

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi seara, decretele de numire în funcție pentru Daniel Suciu, în funcția de ministru al Dezvoltării, și pe Răzvan Cuc, în funcția de ministru al Transporturilor, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

Spre enervarea PSD, președintele Klaus Iohannis nu dă niciun semn în privința bugetului de stat sau a acceptării noilor propuneri de miniștri la Transporturi și Dezvoltare. Joc politic cu miză electorală sau obișnuita lentoare?

Bugetul pe 2019 a ajuns recent pe masa președintelui, la fel ca și noile propuneri pentru ocuparea funcțiilor de miniștri ai Transporturilor și, respectiv, Dezvoltării, acolo unde interimatele Rovanei Plumb și al lui Eugen Teodorovici tocmai au expirat. Dar mai ales după ce Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici, cu binecuvântarea PSD probabil, au renunțat să se mai bată pentru aceste portofolii.

„În general, președintele Iohannis nu se grăbește”, atrage atenția analistul politic Cristian Pârvulescu, mai ales că șeful statului trebuie să își cântărească atent toate mișcările făcute într-un an electoral. „Toată lumea, nu doar șeful statului, se gândește la toamna lui 2019”, adaugă Pârvulescu.

În privința bugetului, criticile pe care le-a adus în ultima perioadă, indică, în opinia analiștilor consultați de Europa Liberă, posibilitatea ca șeful statului să retrimită bugetul la Parlament. Ceea ce nu ar ajuta prea mult, pentru că a doua oară președintele ar fi obligat să promulge legea bugetului.

Dincolo de disputele politice, lipsa unui buget este în continuare, pentru economie, un semnal de incertitudine „care nu este nici bună, nici favorabilă”, atrage atenția economistul Aurelian Dochia. Planurile de investitiții sunt puse deocamdată pe pauză, însă analistul economic subliniază totuși că, de regulă, în România, majoritatea investițiilor nu sunt făcute în prima parte a anului.

Totuși, în lipsa unui proiect de buget alternativ, dar și a unei forțe politice suficient de puternice în Parlament care să susțină un alt proiect, „nu este clar ce ar putea să obțină concret președintele dintr-o astfel de tergiversare (...) Cred că vrea doar să marcheze faptul că sunt anumite lucruri în neregulă în modul cum vede partidul de guvernământ situația și cum își îndeplinește Guvernul mandatul”, crede Aurelian Dochia.

Pe de altă parte, Cristian Pârvulescu subliniază că, cel mai probabil, coaliția PSD-ALDE se așteaptă la retrimiterea bugetului în Parlament. Analistul politic sugerează că, astfel, coaliția se poate justifica în fața electoratului propriu pentru nepunerea în aplicare a unor măsuri, așa cum a promis, iar vina pentru această situație ar fi transferată către șeful statului.

„Președintele nu are libertate deloc din acest punct de vedere. Nu poate să accepte acest buget pentru că, dacă îl acceptă, ar da dovadă de realism politic pentru că nu s-ar implica, dar pe de altă parte, ar deveni responsabil față de situația bugetară în care ar intra România. Au fost introduse special amendamente care să provoace reacția presedintelui. Mă aștept ca președintele să îl retrimită la Parlament. Si PSD se așteaptă la același lucru”, mai spune Cristian Pârvulescu.

Războiul dintre PSD și președintele Iohannis se acutiează, social-democrații acuzându-l pe șeful statului că blochează activitatea Guvernului și că după expirarea perioadei de 45 de zile de interimat „aceste ministere lipsite de miniștri (Transporturilor și Dezvoltării, n.r.) nu mai pot deconta facturile pentru proiectele cu fonduri europene”, potrivit paginii de Facebook a PSD.

Mai mult, social-democrații susțin că „începând de azi, campania electorală a lui Iohannis Bețe-n-Roate” va costa România câte 6,9 milioane de euro pe zi lucrătoare, adică potrivit calculelor lor, echivalentul fondurilor europene neabsorbite de cele două ministere.

Cu toate acestea, nici în cazul nepromulgării bugetului, nici în cazul întârzierii numirilor de miniștri pentru ocuparea portofoliilor de la Transporturi și Dezvoltare, activitatea Guvernului nu este blocată, susțin analiștii.

„Nu există o stopare a activității Guvernului, care poate să funcționeze pe bugetul de anul trecut, există deja în România această regulă. Și atunci stânjeneala pentru activitățile curente nu este atât de mare”, punctează Aurelian Dochia.

La rândul său, Adrian Moraru, directorul Institutului pentru Politici Publice, argumentează că „România nu este un sat fără câini, cum încercă să spună PSD. Este o greșeală să spui că treaba într-un minister stă pe loc pentru că nu avem un ministru”.

În opinia sa, șeful statului „își face treaba așa cum ar trebui” și sugerează că președintele are nevoie de timp pentru a evalua propunerile și pentru a decide dacă „respectivele persoane sunt apte să ocupe acele posturi sau nu și din punct de vedere strict formal, dar și al competențelor”.

Șeful statului a anunțat în urmă cu o zi, prin vocea purtătorului său de cuvânt, că a primit „cu o întârziere de trei luni” bugetul pentru anul 2019, dar că va urma să ia o decizie „în zilele următoare”, fără a da însă un termen precis.

De asemenea, abia miercuri, cu puțin timp înainte de expirarea termenului de 45 de zile de interimat, premierul Viorica Dăncilă a trimis la Cotroceni propunerile pentru Ministerul Transporturilor – deputatul PSD Răzvan Cuc, care a mai deținut această funcție în cabinetul Tudose, în perioada iunie-octombrie 2017 – și pentru funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării, pe liderul deputaților PSD, Daniel Suciu.

Noile propuneri vin în contextul în care Lia Olguța Vasilescu, propusă pentru portofoliul Dezvoltării, și trezorierul PSD, Mircea Drăghici, propus pentru fotoliul de la Transporturi, au decis să își retragă candidaturile. Ambii fuseseră respinși anterior de șeful statului - Lia Olguța Vasilescu de patru ori, și Mircea Drăghici o dată.

„Am stabilit că, daca va refuza şi aceste două propuneri, ceea ce ar fi exagerat, o sa ne întrunim din nou şi o să luăm o decizie mai apasată”, a declarat Liviu Dragnea, citat de Mediafax, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Rămâne de văzut care este următoarea mișcare pe tabla de șah pe care o va face președintele Iohannis.

XS
SM
MD
LG