Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis nu i-a invitat pe liderii Opoziției la Ziua Unirii


Președintele Klaus Iohannis a decis să nu-i invite la recepția de vineri, de la Palatul Cotroceni, consacrată Zilei Unirii și sărbătorii naționale, pe liderii Opoziției: președintele USR, Cătălin Drulă, și președintele AUR, George Simion.

Președintele a recidivat, pentru că nici în urmă cu un an nu i-a invitat pe cei doi lideri la sărbătoarea Zilei Naționale. În 2021 nu i-a invitat pe motiv că nu aveau certificat verde Covid, deși primarul Nicușor Dan nu era nici el vaccinat anti-Covid și a participat la ceremonie.

La recepția de anul trecut, primul an după pandemia de Covid, au participat 200 de persoane, începând cu șeful Guvernului și șefii Parlamentului, al Bisericii Ortodoxe Române, miniștri, șefi ai comisiilor de Apărare din Parlament, ai Curții Constituționale și ai serviciilor secrete, membri ai corpului diplomatic acreditat la București, personalități din cultură și sport.

De obicei sunt invitate aproximativ 500 de persoane, iar evenimentul a fost anulat doar în anul tragediei din clubul Colectiv, incendiul în urma căruia au murit 64 de persoane, și în 2020, primul an al pandemiei de Covid.

„Probabil domnul președinte Iohannis nici nu s-a mai deranjat să trimită [invitații], să consume hârtia, pentru că știe că AUR de fiecare dată, de Ziua Națională, este prezent la 1 Decembrie, unde suntem sufletul sărbătorii. Totodată, mă gândesc că vrea să reducă cheltuielile Administrației Prezidențiale, după celebrul turneu african unde s-a întâlnit cu Regele Simba”, a declarat George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) pentru Digi 24.

Nici președintele Uniunii Salvați România (USR), Cătălin Drulă, nu a fost invitat la Cotroceni, nici anul acesta și nici anul trecut, deși USR este partid parlamentar.

Lipsa unei invitații pe numele său ne-a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuț Moșteanu, care a spus, însă, că la recepție a fost invitat Dan Barna.

Fost președinte al USR, Dan Barna a fost invitat în calitatea sa de vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Întrebată care este motivul pentru care Cotroceniul nu i-a invitat pe cei doi lideri ai Opoziției la ceremonia de la Cotroceni, Administrația Prezidențială ne-a trimis la lectura Legii 215/2016 privind ceremoniile oficiale, promulgată chiar de președintele Iohannis. În care nu scrie, însă, că nu pot fi invitați liderii partidelor din Opoziție.

Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca Zi Națională și sărbătoare publică în România.

Pe 1 decembrie 1918, Adunarea Națională a Românilor, de la Alba Iulia, a votat unirea Transilvaniei cu România. Actul, votat cu unanimitate, a avut loc după ce pe 27 martie 1918 și 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.

Evenimentul de pe 1 decembrie este primul la care președintele participă și chiar îl organizează după ce a revenit dintr-un controversat turneu african de 10 zile.

De altfel, evenimentul de vineri a fost decalat cu câteva ore pentru că președintele va pleca seara spre Dubai, în Emiratele Arabe Unite. Pe 2 decembrie, el va susține un discurs de 3 minute la Summitul ONU pentru Schimbările Climatice COP28.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG