Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Decizia de a deschide școlile, corectă și necesară. Pledoarie pentru decență în campania electorală


Președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a adresat miercuri un mesaj înainte de începerea, luni, a școlii. El i-a încurajat pe părinți să-i trimită pe copii la școală și a îndemnat la respectarea regulilor sanitare. De asemenea, președintele a pledat pentru organizarea alegerilor locale la termenul stabilit.

Președintele a criticat demersurile PSD din parlament, „campion al populismului” care a lansat o serie de inițiative legislative în parlament fără acoperire financiară.

„Din păcate, nu lipsesc inițiativele demagogice, e o competiție între proiecte. Campionul proiectelor fără acoperire e PSD. Fac apel la decență politică. Crearea de false așteptări e practică electorală toxică, ce face rău oamenilor”, a spus președintele Klaus Iohannis. El i-a îndemnat pe alegători să se informeze, să compare ofertele electorale și să aleagă doar în cunoștință de cauză.

Principalele declarații ale președintelui

Despre începerea școlii

 • Școala începe pe 14 septembrie în condiții cu totul diferite;
 • Avem doar câteva localități unde se va relua exclusiv online, iar în altele, în sistem hibrid;
 • Autoritățile centrale și locale au implementat proceduri pentru a limita riscurile de transmitere a Covid 19, dar eficiența lor depinde de colaborarea cadre didactice – elevi – profesori;
 • Limitarea accesului la educație are consecințe negative majore și ne afectează tuturor viitorul. Decizia de a deschide școlile, deși nu e ușoară, e corectă și necesară;
 • Evidențiez eforturile autorităților locale de a asigura școlilor tot ce e necesar. Le mulțumesc profesorilor și conducerilor școlilor;
 • Mă adresez și părinților, care sunt preocupați și îngrijorați de modul cum vor evolua lucrurile. Vă încurajez să îi trimiteți pe copii la școală. Dacă vom respecta toți regulile, vom trece peste această situație.

Despre campania electorală și organizarea alegerilor locale:

 • Alegerile locale au fost deja amânate, acum au fost luate măsuri pentru ca cetățenii să fie protejați;
 • Nu știm acum cât va mai dura pandemia și de aceea alegerile locale nu mai pot fi amânate pe termen nedefinit;
 • Provizoratul și lipsa de legitimitate dăunează democrației;
 • Campania electorală a început deja, candidații își pot prezenta public proiectele;
 • Din păcate, nu lipsesc inițiativele demagogice, e o competiție între proiecte. Campionul proiectelor fără acoperire e PSD;
 • Fac apel la decență politică. Crearea de false așteptări e practică electorală toxică, ce face rău oamenilor.
 • Dragi români, informați-vă, comparați ofertele electorale și alegeți în cunoștință de cauză!

Întrebări ale jurnaliștilor:

Jurnalist: Există multe semnale din țară despre situații confuze în privința școlii. Sunt comune pe lista roșie unde primarii spun că nu au tablete sau semnal la internet. Sunt părinți care ezită să își trimită copiii la școală. Ce notă ați da autorităților implicate în acest proces?

Președintele Iohannis: Mă abțin să dau notă înainte să înceapă școala. În mii și mii de școli, oamenii au rezolvat problemele, marea majoritate a copiilor vor merge la școală. Sigur, ca în fiecare an, regretabil mai există și excepții, chestiuni nerezolvate, dar ele pot fi rezolvate. Am constatat o implicare exemplară și la autoritățile locale, și la cele centrale. Poate că nu e așa rău că începe școala în campania electorală, fiecare primar vrea să arate că se implică. Nu e posibil ca din capitală să se rezolve problemele fiecărei școli din fiecare comunitate.

Jurnalist: Nu credeți că există riscul ca aceste excepții să vulnerabilizeze copiii care și așa erau vulnerabili?

Președintele Iohannis: Guvernul și autoritățile locale se vor ocupa de copiii vulnerabili. Am convingerea că lumea se va implica și le va rezolva.

Jurnalist: Tot mai multe voci din societatea civilă atenționează că în timp ce evenimentele electorale sunt permise, dreptul de a protesta e îngrădit. Cei care protestează riscă dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Intenționați să vă implicați?

Președintele Iohannis: E o problemă foarte interesantă. Eu sunt de părere că, dacă se respectă normele, cred că s-ar putea organiza și forme de protest. Cred că autoritățile mai degrabă se tem de nerespectarea normelor, am văzut manifestări la care nu s-au respectat, și asta nu ajută pe nimeni.

Jurnalist: Ieri a apărut un document prin care fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, o informa încă de anul trecut pe premierul Viorica Dăncilă că nu pot fi mărite pensiile cu 40%. PSD continuă să ceară mărirea cu 40%. Cum vedeți presiunile PSD?

Președintele Iohannis: Nu ar fi existat bani, se pare, nici dacă nu ar fi existat pandemia. Acum, bugetul s-a restrâns considerabil. Totuși, și eu. și premierul ne-am dorit o creștere pentru pensionari. Atât s-a putut, la fel ca și în cazul alocațiilor. Revin la ce am mai spus: e regretabil că PSD nu a înțeles nimic de aici și continuă să dea impresia că s-ar fi putut mai mult. Nu s-ar fi putut. Aceste încercări ale PSD de a corecta prin Parlament e jalnică, populistă, electoralistă, care nu le face cinste.

Jurnalist: Dacă dublarea alocațiilor și creșterea pensiilor cu 40% vor ajunge la dvs, ce veți face?

Președintele Iohannis: O să vă spun la acel moment. Dar bugetul nu poate susține așa ceva. Asta e realitatea.

Jurnalist: Economia a suferit cea mai mare scădere, leul se depreciază. Guvernul a anunțat că lucrează la bugetul 2020. Veți susține o lege a înghețării pensiilor?

​Președintele Iohannis: Nu s-a vehiculat niciodată tăiere de salarii și pensii. E o prostie PSD. Nu s-a vorbit așa ceva. Dar bugetul 2021 trebuie construit cu mare grijă, e de preferat ca bugetul să fie discutat și aprobat de noul Parlament, rezultat după alegeri și nu de acest Parlament. Nu se discută de tăieri de salarii și pensii, exclus așa ceva. Economia își revine după reculul din trimestrul 2 spre un parcurs normal, cu creșteri de salarii, pensii și investiții. M-am bătut pentru fonduri europene semnificative.

Jurnalist: V-ați atins masca de mai multe ori. Cum credeți că vor putea elevii să-și poarte masca, v-am văzut pe dvs. că ați atins masca de mai multe ori?

Președintele Iohannis: Sunt convins că se vor obișnui repede. Copiii se obișnuiesc repede chiar și cu lucruri mai puțin plăcute

Jurnalist: Surse din PNL spun că premirul Orban e nemulțumit de miniștrii Monica Anisie, Lucian Bode și Cătălin Predoiu. Pe dvs ce vă nemulțumește la acești miniștri?

Președintele Iohannis: Nu am de gând să fac evaluarea miniștrilor, e activitate rezervată premierului. Dar povestea cu remanierile e o poveste simplă de campania. Eu nu am discutat cu premierul despre nemulțumiri sau posibile remanieri, nici nu e cazul. Când premierul va decide să facă o schimbare, probabil îmi va spune acest lucru. Dar nu s-a discutat, nu e o temă.

Jurnalist: Vorbim de 5.000 de școli care nu au acces la internet, cum a spus vicepremierul Raluca Turcan. Sunteți mulțumit de această chestiune?

Președintele Iohannis: Sunt discuții cu operatorii de telecomunicații și se vor rezolva. Dacă ne uităm la ce situații au fost de rezolvat, poate că rezultatul e neașteptat de bun.

Jurnalist: O companie a oprit testele pentru vaccinul anti-Covid din cauza problemelor apărute. Ce așteptări sunt în acest moment?

Președintele Iohannis: OMS a spus că e foarte puțin probabil să avem un vaccin în 2020. Companiile farma lucrează foarte intens, UE a oferit sprijin financiar pentru companii. Rezultatul final îl vom ști când primul vaccin aprobat va fi pe piață

Jurnalist: Ce va face România, va aștepta decizia Comisiei Europene?

Președintele Iohannis: Suntem o mare familie, cu toții ne dorim un vaccin. Aceste înțelegeri făcute la ONU și UE se vor respecta.

Jurnalist: Ce soluție a comunicat guvernul pentru copiii care nu au acces la educația online?

Președintele Iohannis: E o situație nesatisfăcătoare, trebuie rezolvată rapid. Vor fi găsite soluții.

Jurnalist: Veți participa luni la deschiderea anului școlar?

Președintele Iohannis: Aceste festivități nu trebuie organizate în acest an. E greu de ținut oamenii la distanță, greu de organizat, e posibil să se înghesuie copiii. Nu sunt ministru ale Educației, dar părerea mea e că nu e bine să fie organizate astfel de festivități. În consecință, nu voi participa la nici o festivitate de început de an școlar

Jurnalist: Aseară, în Sectorul 1 s-a petrecut un eveniment grotesc de campanie. Cum ați caracteriza campania de până acum? Ce așteptări aveți de la PNL?

Președintele Iohannis: Eu îmi doresc campanii decente, civilizate, fără excese. Sper să prindem vremurile când astfel de manifestări nu mai au loc. Ce așteptări am de la PNL? PNL e cel mai important partid azi și treubie să demonstreze acest lucru. Mă aștept la un rezultat record, să aibă mai mulți aleși locali decât au avut vreodată decât în ultimii 30 de ani. PSD ocupă peste jumătate din pozițiile din administrația locală și mă aștept să nu mai ocupe atâtea poziții după alegerile locale. Așteptarea mea e ca PNL să obțină cele mai multe mandate pe care le-a obținut vreodată

Jurnalist: Elevii de clasa 7-a încep anul școlar fără manualul de limba română, e un eșec 100% al guvernului liberal, cum vedeți problema?

Președintele Iohannis: Sunt nemulțumit, întregul sistem pare că nu funcționează. Uitați-vă la tot felul de achiziții care nu pot fi făcute, la tablete. Totuși nu e vorba de rachete pe Marte, sunt tablete. Întregul sistem de achiziții trebuie reevaluat, totul să se petreacă într-un termen rezonabil de scurt. Problemele cu manualele nu e nouă, e veche. Am pretenția ca după alegerile parlamentare să ne apucăm serios de treabă, să refacem procedurile de achiziții.

Jurnalist: Credeți că a fost un timp prea scurt să învingă sistemul moștenit?

Președintele Iohannis: Acest guvern a fost pus în funcție ca să rezolve chestiunile până la alegeri, să aprobe bugetul. Le-a rezolvat, a gestionat pandemia, și sunt convins că după alegeri va putea rezolva și rămânerile în urmă sistemice moștenite de la PSD

Jurnalist: Lideri politici au vorbit despre desființarea Poliției Locale, sunteți de acord?

Președintele Iohannis: Există poliții locale care funcționează foarte bine, altele care au probleme de management sau de funcționare. Părerea mea e că nu trebuie desființată, ci clarificate atribuțiile. Poliția Locală e subordonată primarului, este și normal, el e ales să conducă treburile publice în comunitate.

Jurnalist: Ministrul de Externe a anunțat 100.000 de euro pentru Belarus. Intenționați să o invitați pe Svetlana Tihanovkaia la București, azi a fost la Varșovia? Sunteți de acord cu sancționarea lui Lukașenko, așa cum cere colegul dvs de familie politică Manfred Weber?

Președintele Iohannis: Discutăm aceste chestiuni în UE. Până acum, abordările au fost comune și vor rămâne comune. Nu mi se pare că este o temă pe care o putem discuta așa, dacă și parcă. Acțiunile României sunt cele pe care le cunoașteți.​

 • 16x9 Image

  Dora Vulcan

  Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG