Linkuri accesibilitate

Ion Ghizdeanu, șeful de la Prognoză și omul politicilor PSD de 15 ani, va fi demis


Ion Ghizdeanu, omul de încredere al PSD, care prognoza creșterea economică în funcție de dorința ministrului.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că va semna chiar miercuri demiterea din funcția de președinte al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Ion Ghizdeanu, care deține această funcție din 2005. Orban nu a precizat pe cine va pune în loc."Am solicitat decizia de demitere a domnului Ghizdeanu, pentru că știti bancul acela: îl întreabă un lider politic cât este creșterea economică, răspunsul - cât doriți dumneavoastră. M-a deranjat că au semnat contracte pe FSDI (Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții n.r), după știința mea chiar în perioada procedurii de învestire a Guvernului, o chestiune pe care, vă spun sincer, nu pot să o accept. Probabil în cursul zilei de azi (miercuri, n.red.) voi semna demiterea domniei sale și vom numi pe altcineva", a spus Orban la conferința de presă de la Ministerul Finanțelor.

”Bancul” la care face referire Ludovic Orban, cunoscut în mediul politic și jurnalistic, este de fapt o întâmplare care a avut loc în timpul mandatului de ministru al finanțelor al lui Gheorghe Pogea ( 2010), când acesta l-a întrebat pe Ghizdeanu, în contextul negocierilor cu Fondul Monetar Internațional, care este creșterea economică reală, iar răspunsul a fost: ”cât doriți dumeavoastră, domnule ministru”.

Comisia Națională de Prognoză este o miză importantă, ținând cont că prin OUG 28/2018 aceasta a primit atribuții în proiectele de tip parteneriat public- privat (PPP). Mai mult, la începutul lunii octombrie 2019, Comisia Națională de Prognoză a făcut un proiect de ordonanță de urgență prin care vrea să modifice legea 255/2010 astfel încât să aibă dreptul de a face exproprieri în vederea proiectelor de investiții în parteneriat public-privat. Proiectul are o prevedere extrem de controversată, care spune că dacă proprietarul unui teren pe care statul vrea să îl schimbe cu o altă parcelă nu răspunde în 15 zile solicitării, acordul este prezumat.

CPE avizează rapoartele, analizele și prognozele efectuate de direcțiile de specialitate din CNSP în scopul supunerii acestora aprobării Guvernului, avizează rapoartele cu privire la implementarea măsurilor din programul de guvernare, propune măsuri de ordin legislativ etc.

Membrii Consiliului sunt numiți pe o perioadă de 4 ani de premier la propunerea lui Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG