Linkuri accesibilitate

Ionel Dancă: Sperăm să reîntregim la Cameră proiectul privind starea de alertă


Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului
Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, spune că este gravă mutilarea pe care majoritatea PSD a făcut-o proiectului emis de guvern privind starea de alertă și că se va încerca „reîntregirea” sa la Camera Deputaților.

„Este un gest grav de tot ceea ce se întâmplă în Parlament din partea majorităţii controlată de PSD pentru că duce războiul pe care Guvernul îl poartă împotriva unui virus extrem de periculos, un virus ucigaş, duce acest război pe un teren politic, juridic, abstract, din care oamenii nu înţeleg nimic, ba dimpotrivă, pun sub semnul întrebării aceşti politicieni, inclusiv gravitatea acestei epidemii şi pericolul real de infectare al oamenilor şi de îmbolnăvire. Este un fapt extrem de grav amputarea unui proiect de lege înaintat de Guvern tocmai pentru a putea avea la îndemână instrumentele legale pentru a putea adopta măsurile necesare, după încetarea stării de urgenţă, astfel încât să ieşim din această perioadă într-o strategie graduală, înţelegând că oamenii au răbdarea pusă greu la încercare, dar toate aceste măsuri sunt pentru a salva vieţi şi sănătatea oamenilor trebuie să fie prioritară”, a declarat Ionel Dancă, la Digi 24, marţi seară, citat de News.ro.

Dancă spune că speră ca acest proiect de lege să revină la forma propusă de Guvern, în Camera Deputaţilor.

”Sperăm ca acest proiect de lege care a rezultat în urma dezbaterilor din Senat să revină şi să fie reîntregit la varianta propusă de Guvern, mâine în Camera Deputaţilor, că poate noaptea este un sfetnic bun pentru acei politicieni care caută capital electoral într-un moment când acest lucru este total nepotrivit şi de-a dreptul absurd”, a mai spus Dancă.

Întrebat cum explică votul liberalilor din Senat, Dancă a spus că va exista o clarificare.

„Urmează să avem o clarificare privind votul exprimat de colegii noştri din Senat. Nu am informaţii complete, probabil au dorit ca acest proiect de lege să treacă cât mai repede de Senat şi să ajungă la Camera Deputaţilor care este cameră decizională şi pentru a evita o situaţie de blocaj. În speranţa că în cvorul decizional acest proiect va putea rămâne în mare parte aşa cum a fost propus de Guvern. Noi sperăm că poate în ceasul al 12-lea, inclusiv majoritatea parlamentară controlată de PSD, dacă cea de la Senat a demonstrat că nu este dispusă la o analiză raţională cu privire la impactul acestor decizii pe care le-a luat astăzi, să îşi dea seama”, a mai declarat Dancă.

Proiectul de lege privind starea de alertă a fost modificat substanțial în Senat, amendamentele fiind depuse de senatorul PSD, Șerban Nicolae. Printre schimbările aduse în Senat se numără faptul că încuviințarea stării de alertă se face de parlament. Social-democrații și cei de la USR au criticat varianta Guvernului, spunând că aceasta permitea politizarea angajărilor și demiterilor în sistemul public.

Citește și:

XS
SM
MD
LG