Linkuri accesibilitate

Ionel Oprea explică de ce șase decese au fost raportate la o lună distanță: Să nu se interpreteze


Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Ionel Oprea, cel care a coordonat activitatea militarilor de la spitalul din Suceava, a explicat motivul pentru care șase decese care au avut loc la acea unitate medicală au fost raportate de Grupul de Comunicare Strategică abia la 1 mai, deși ele au avut loc în 4 aprilie.

Ionel Oprea spune ca le-a ordonat în scris celor din spital sa facă raportările corect și, totuși, acest lucru nu s-a întâmplat.

El spune că persoana care înregistra persoanele decedate „s-a temut că se interpretează”.

S-a dat dispoziție scris ca toate aceste lucruri să se remedieze și să fie raportate. Când am revenit și am verificat, o parte din ele nu fuseseră înregistrate în sistem. Doamna de acolo a zis că s-a temut ca să nu se interpreteze. Ce să se interpreteze, doamnă? Sunt decese și trebuiau să fie introduse. Disciplina în serviciu nu face parte din educația profesională a tuturor de acolo. Spuneau așa, cu seninătate, că au considerat că nu e cazul sau: da, le facem. Dar de ce nu le-ați făcut? Cine și ce interes are să ascundă niște decese? Nu am fost în stare să le înțeleg determinarea sau cauzalitatea”, a spus generalul Ionel Oprea la Digi 24.

El spune că va fi „greu de stabilit pentru unele zile de stabilit ce s-a întâmplat”

„Nici date despre personalul care era îmbolnăvit, 20 sau 21 câți erau, pe categorii, nu am găsit. Șeful nu numai că nu a fost în stare să ne prezinte o situație clară, dar nici nu a vrut, a refuzat și a plecat, și-a dat demisia. Nu a mai venit pe la serviciu. A trebuit să aducem de la Spitalul Militar Sibiu pe șeful de acolo și în 10 zile de abia am reușit să clarificăm cine, unde este, în ce situație se află. Am mers la condica de decese la morgă și nu corespondea cu numărul datelor din sistem. Am constatat un număr de 10 sau 11 foi de observație care nu fuseseră operate. Era vorba despre urgențe care din UPU au urcat direct în Terapie Intensivă unde au decedat în mai puțin de o zi”, a mai spus el.

Ionel Oprea s-a aflat la conducerea Spitalului din Suceava timp de o lună. Spitalul a revenit de joi, 28 aprilie, sub management civil. Neurochirurgul Alexandru Buzdugan este noul manager.

La Spitalul Judeţean din Suceava, şase oameni au murit infectaţi cu noul coronavirus, în cursul lunii aprilie, fără să apară în statisticile oficiale, relatează Mediafax.

Citește și:

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG