Linkuri accesibilitate

Iordache critică Raportul GRECO și pe Birchall: „Nu desființăm Secția Specială, suntem o țară independentă, sunt lucruri inacceptabile”


Recomandările Comisiei de la Veneția privind Secția Specială sunt ignorate de Parlament și Guvern.
Recomandările Comisiei de la Veneția privind Secția Specială sunt ignorate de Parlament și Guvern.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, susține într-o declarație pentru Europa Liberă, că PSD și Guvernul nu vor desființa Secția Specială, chiar dacă aceasta este criticată în Raportul GRECO. Acesta o critică și pe A. Birchall pentru declarația legată de Raportul GRECO.

Raportul GRECO scindează PSD la câteva ore după publicarea sa. Dacă ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat că „atunci când ești într-un club, e nevoie să respecți regulile”, Florin Iordache este de altă părere.

„Nu sunt de acord și vă spun de ce. Din acest club fac parte și Franța și Anglia și Germania. Și Anglia și Germania și Franța au o serie de recomandări pe care nu le-au transpus și nu au de gând să le transpună. Atât timp cât suntem o țară independentă, cât avem un Parlament ales democratic, Parlamentul e singurul care poate modifica legislația. În acest club putem funcționa foarte bine cu Secția întărită, care asigură o anumită siguranță și independența reală a justiției”, a fost poziția lui Florin Iordache.

El susține că oficialii europeni au o problemă doar cu Secția specială, fără a vedea însă alte lucruri care nu funcționează.

„Atâta timp cât Greco a observat, spre exemplu, numai Secția Specială și deranjează foarte tare Secția Specială și GRECO nu a observat marile probleme din Justiție, mă refer aici la protocoale, mă refer la constituirea completelor, la influențarea și nerespectarea legii de cei care înfăptuiesc justiția, sunt niște chestiuni de o gravitate foarte mare. Nu intenționăm și nu am intenționat să desființăm Secția Specială. De ce această Secție când exista la DNA era mai bună? Această Secție, așa cum este, trebuie să funcționeze mai bine, mai rapid, astfel încât acolo unde sunt probleme această Secție să se ocupe de ele. Pe zona Secției nu putem interveni decât a ajuta pentru o mai bună operaționalizare și funcționare”, a adăugat vicepreședintele Camerei Deputaților.

Potrivit acestuia, Raportul Greco cere ca Secția să fie operaționalizată cu un număr suficient de ofițeri de poliție și de cadre din ANAF astfel încât cercetările să nu dureze foarte mult.

Singura recomandare de care vor ține cont cei din PSD este legată de conduita parlamentarilor. Florin Iordache a ținut să precizeze că anumite lucruri sunt inacceptabile și ele nu vor fi implementate.

„O serie de recomandări vor fi implementate, Codul de conduită există la Camera Deputaților și nu există la Senat, acest Cod de Conduită trebuie implementat și la Senat”, a subliniat Iordache.

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO) a analizat măsurile luate de cele 49 de state membre împotriva corupției în 2018.

GRECO insistă în Raportul său pentru desființarea Secției Speciale pentru investigarea magistraților, dar Parlamentul din România nu ține cont de această recomandare.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG