Linkuri accesibilitate

În spatele ușilor închise. Iordache către Comisia de la Veneția: „pentru noi, deciziile CCR sunt obligatorii, restul sunt opinii”


Florin Iordache s-a contrat cu reprezentanții Comisiei de la Veneția.
Florin Iordache s-a contrat cu reprezentanții Comisiei de la Veneția.

Aleșii Puterii au justificat astăzi în fața Comisiei de la Veneția modificările aduse legilor justiției prin Ordonanță de Urgență și mai ales înființarea Secției Speciale. Florin Iordache le-a transmis oficialilor europeni că doar deciziile CCR sunt obiligatorii, „restul fiind opinii”.

Întâlnirea cu reprezentanții Comisiei de la Veneția a vizat modificările aduse prin Ordonanță de Urgență Legilor justiției. Europa Liberă a aflat cum s-a purtat dialogul dintre membrii Comisiei de la Venezia și parlamentarii juriști. Doar șapte parlamentari au fost prezenți la întâlnirea cu reputații specialiști în drept din Comisia de la Veneția - patru de la PSD, doi de la USR și unul de la PNL. A fost nevoie de interpret, pentru că marea majoritate a parlamentarilor români au vorbit în limba română.

Cu o zi înainte, membrii Comisiei de la Venezia au fost la Palatul Cotroceni, unde președintele Iohannis a criticat modificările din domeniul judiciar și penal operate de coaliția PSD-ALDE.

La întâlnirea de joi, au fost reprezentanți ai tuturor grupurilor parlamentare, dar cei care au apărat Secția Specială și modificările aduse prin Ordonanțele de Urgență au fost cei de la PSD. În primul rând, s-a remarcat Florin Iordache, care a încercat să îi convingă pe reprezentanții Comisiei de la Veneția că nu este nimic în neregulă cu aceste Ordonanțe. Expunerea sa a venit la scurt timp după ce deputatul PNL, Valeria Schelean, prezentase de ce Opoziția critică aceste OUG-uri.

„Nu există nicio intervenție majoră între concepția legilor dezbătute și adoptate de Parlament și cele trei Ordonanțe. Nu există, ca și concepție, diferențe între legile votate de Parlament și ordonanțele date de Guvern, singura chestiune era că prin aceste Ordonanțe erau puse în practică cele trei legi ale justiției”, le-a spus în limba română Florin Iordache reprezentanților Comisiei de la Veneția, potrivit unor surse participante la întâlnire.

De partea sa, a venit și fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc.

„De ce era nevoie de Ordonanță de urgență? Pentru că pur și simplu în aplicarea legilor dezbătute în Parlament au apărut blocaje. Decizia politică a Parlamentului s-a lovit de incapacitatea CSM-ului de a lua decizii. Una din discuțiile importante este legată de Secția Specială. Am discutat cu mulți miniștri, cu mulți colegi din UE despre ceea ce frământă sistemele judiciare și am încercat să înțeleg rațiunile unor decizii. Este foarte greu ca oamenii echilibrați, de bun simț, este foarte greu să credeți că un procuror într-o instituție importantă poate abuza de funcția lui”, a fost mesajul lui Cazanciuc.

El a prezentat cazul fostului procuror Tiberiu Nițu.

„În 2015, am refuzat să cred că ceea ce era în față pe hârtie era adevărat. Gândiți-vă că procurorului general al României în 2016 i s-a deschis un dosar penal, a plecat din funcție și-a dat demisia și judecătorii l-au declarat nevinovat”, a fost argumentul cu care Cazanciuc a încercat să-i convingă de utilitatea înființării Secției Speciale.

Iordache, enervat de Comisia de la Veneția

Florin Iordache a avut un schimb de replici cu oficialii Comisiei când aceștia i-au atras atenția că dacă CCR s-a pronunțat asupra unui text, nu înseamnă automat că acela este conform cu recomandările Comisiei de la Veneția. Mesajul oficialilor europeni a fost că doar Comisia de la Veneția se poate pronunța pe conformitatea privind îndeplinirea standardelor europene.

Replica lui Florin Iordache a venit imediat pe un ton ridicat: „pentru noi deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, restul sunt opinii”.

Vicepreședintele Camerei Deputaților le-a cerut membrilor Comisiei de la Veneția să ceară raportul Inspecției Judiciare pentru a vedea că jumătate dintre magistrați au fost cercetați și li s-au ascultat telefoanele. Iordache nu a precizat însă că raportul Inspecției Judiciare este criticat și nu este însușit de asociații reprezentative ale magistraților.

Liviu Pop, de la PSD, care a vorbit tot în limba română, i-a întrebat pe reprezentanții Comisiei de la Veneția dacă referendumul consultativ convocat de președinte simultan cu alegerile europarlamentare respectă recomandările Comisiei de la Veneția.

Despre întâlnirea Comisiei de la Venezia cu parlamentarii români a scris pe facebook unul dintre participanții la discuții, deputatul USR Iulian Bulai.

În discuția de la Parlament, nu a fost atins subiectul Codurilor Penale, Comisia de la Veneția venind în țară pentru a vedea care sunt problemele cu Ordonanțele de Urgență emise pe Legile Justiției.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG