Linkuri accesibilitate

EXCLUSIV. Începe bătălia pentru Curtea Constituțională. Florin Iordache, varianta pregătită în PSD pentru CCR


F. Iordache așteaptă să fie propus de PSD pentru Curtea Constituțională.
F. Iordache așteaptă să fie propus de PSD pentru Curtea Constituțională.

Florin Iordache are șanse să ajungă judecător al Curții Constituționale. În PSD se discută intens varianta să fie propus pentru această funcție, au declarat pentru Europa Liberă surse din conducerea partidului. El va candida pe locul rămas vacant pentru Camera Deputaților.

PSD trebuie să decidă până pe 6 mai pe cine va trimite la Curtea Constituțională. Atunci este termenul limită până la care fiecare grup parlamentar are dreptul să facă o propunere, iar pe 15 mai urmează să fie dat votul în plenul Camerei Deputaților.

Social-democrații iau în calcul să îl trimită pe deputatul Florin Iordache în această funcție, mai ales datorită legăturii foarte bune pe care acesta o are cu judecătorii CCR. Mai mult, Iordache este văzut în partid ca un soldat disciplinat, care s-a expus de multe ori pentru a face lucrurile cerute de conducerea PSD. El este autorul OUG13, a avut un rol important în Marțea Neagră din 2013 și a sesizat Curtea Constituțională în folosul lui Liviu Dragnea. Totodată, el a condus lucrările Comisiei speciale care a elaborat legile justiției, dar și Codurile Penale, comisie care a ajuns să-i poarte numele.

Daniel Morar, judecător CCR, și Florin Iordache, șeful comisiei care a modificat legile justiției, contestate la CCR
Daniel Morar, judecător CCR, și Florin Iordache, șeful comisiei care a modificat legile justiției, contestate la CCR

​Curtea Constituțională a trimis deja o scrisoare Camerei Deputaților în care anunță că mandatului judecătorului CCR Ștefan Minea expiră pe 15 iunie.

Născut în Caracal în 1960, Florin Iordache a absolvit Facultatea de Drept din Craiova la 42 de ani, la doi ani după ce ajunsese deputat pentru prima oară. A absolvit în 1985 și Facultatea de Mecanică din Craiova. A fost ales de cinci ori deputat, calitate pe care o îndeplinește fără întrerupere din 2000. Anul trecut a fost ministru al Justiției, dar și-a dat demisia după protestele masive din stradă declanșate după promovarea OUG 13. De atunci i se trage porecla ”altă întrebare”. În Parlament, a fost președintele Comisiei care a elaborat legile justiției, dar și Codurile Penale.

Judecătorii Curții trebuie să aibă pregătire juridică superioară și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior, condiții pe care Iordache nu le îndeplinește însă. Curtea Constituțională este formată din 9 judecători, cu un mandat de 9 ani. Din cei 9 judecători, trei sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de președinte.

În această perioadă, se vor vacanta alte două posturi la CCR. Unul urmează să fie numite de Senat, iar celălalt revine președintelui.

Meleșcanu, varianta pentru Senat

Actualul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, este principalul favorit să devină propunerea Senatului pentru Curtea Constituțională. Surse din ALDE au declarat pentru Europa Liberă că varianta a fost discutată deja, dar sunt discuții ce se va întâmpla după ce Meleșcanu va pleca din fruntea Ministerului de Externe. Cei din PSD ar dori acest post care revine ALDE.

Surse din ALDE au declarat pentru Europa Liberă că în cazul în care partidul nu este sigur că va păstra Ministerul de Externe, varianta Meleșcanu o să fie abandonată.

Meleșcanu a devenit doctor în științe sociale și politice, specialitatea drept internațional, la Universității din Geneva în 1973. El a absolvit și Facultatea de drept din București în 1964. Din 1990 și până în prezent a fost de mai multe ori parlamentar, ministru al Justiției și ministrul Afacerilor Externe. În perioada 2012 – 2014 a fost director al Serviciului de Informații Externe.

Cristina Tarcea, actualul președinte al ÎCCJ, are șanse mari să fie nominalizată din partea Administrației Prezidențiale.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG