Pedeapsa pe care a îndurat-o Roya Heshmati a dus Iranul în situația de a fi din nou condamnat de comunitatea internațională pentru tratamentul inuman aplecat femeilor care comit așa-zise crime împotriva „moralității”.
Heshmati a anunțat pe Facebook săptămâna trecută că a fost lovită de 74 de ori cu biciul din cauza unei postări pe rețelele sociale pe care a făcut-o în aprilie, în care putea fi văzută fără hijab.
Postarea incriminatoare prezenta o fotografie de la distanță cu ea îmbrăcată într-o cămașă roșie și fustă neagră, ținută care în mare parte din lume ar fi considerată conservatoare, mergând pe o stradă populară din Teheran cu spatele la cameră.
Postarea a dus la arestarea lui Heshmati și condamnarea ei la 11 zile de detenție pentru că a apărut în public fără hijab.
Apoi a fost acuzată de propagandă împotriva conducerii țării, de încălcarea decenței și ordinii publice și de diseminare de conținut imoral pe rețelele sociale.
După ce a fost condamnată la 13 ani de închisoare pentru aceste acuzații, pedeapsa a fost redusă în cele din urmă la o pedeapsă de un an cu suspendare, o interdicție de trei ani de a părăsi țara, o amendă de aproximativ 25 de dolari și 74 de lovituri de bici.
Săptămâna aceasta, ea a fost în cele din urmă chemată să se prezinte la un birou al procurorului districtual din capitala iraniană, unde i-a fost administrată pedeapsa fizică pe 3 ianuarie.
După aceea, femeia care locuiește în Teheran și este originară din Sanandaj - al doilea oraș ca mărime din Kurdistanul de vest - a descris experiența în detaliu pe Facebook.
Heshmati a povestit că a refuzat cu fermitate să poarte hijab, în ciuda amenințărilor celui care o biciuia că-i va fi deschis un nou dosar pentru încălcarea legii hijabului.
În cele din urmă, a spus ea, mâinile i-au fost încătușate la spate ca să o împiedice să-și scoată eșarfa cu care i-a fost acoperit capul în timp ce era biciuită.
Heshmati a fost condusă apoi într-o încăpere pe care a descris-o ca pe o „cameră de tortură medievală”, unde i-au fost aplicate cele 74 de lovituri de bici în fața unui judecător.
În timp ce era lovită cu biciul, Heshmati recita versurile unui cântec devenit celebru în timpul protestelor din Iran în sprijinul libertății femeilor, care au izbucnit la sfârșitul anului 2022 după ce o tânără a murit în custodia poliției moralității pentru că nu purta hijab.
Și Mahsa Amini era tot o nativă din Kurdistan. Ea a fost reținută în timpul unei vizite la Teheran pentru o presupusă încălcare a legii hijabului.
Protestele, care au dus la uciderea a 550 de oameni, încetaseră când Heshmati și-a postat imaginea cu ea mergând fără hijab.
„În numele femeii, în numele vieții, hainele sclaviei sunt sfâșiate, noaptea noastră neagră va apune și toate biciurile vor fi doborâte”, a scandat tânăra în timp ce loviturile de bici îi sfâșiau pielea.
După ce a fost biciuită, a spus Heshmati, nu i-a lăsat să vadă că ar fi durut-o.
Relatarea ei, preluată de mulți activiști iranieni pe rețelele de socializare, a reaprins criticile globale față de reprimarea dură de către autoritățile iraniene a încălcărilor legilor „moralității”, cum este și care care privește purtarea hijabului.
Acțiunile lui Heshmati au fost lăudate de mulți, atât în interiorul, cât și în afara Iranului, ca fiind curajoase, în timp ce unii au remarcat că, chiar și în conformitate cu legea hijabului din ce în ce mai restrictivă a Iranului, biciuirea nu este recunoscută ca o posibilă pedeapsă.
Grupul Hengaw din Norvegia, care urmărește îndeaproape încălcările drepturilor omului în Iran, a remarcat că dreptul de a-și alege propria îmbrăcăminte este protejat de Declarația Universală a Drepturilor Omului și de Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor.
Criticile împotriva autorităților au crescut și mai mult atunci când în presa iraniană au apărut noi acuzații, inclusiv sugestii că ea ar fi publicat fotografii false cu rănile sale și că sentința a fost executată în conformitate cu legea, dar nu din cauză că nu purta hijab ci din cauza presupuselor ei legături cu „un grup organizat din afara Iranului”.
Această din urmă acuzație, publicată pe 7 ianuarie de site-ul Mizan, care este afiliat sistemului judiciar, a susținut fără dovezi că Heshmati a primit bani de la grupuri din afara țării pentru a sfida în mod public legea hijab a Iranului „într-o manieră foarte indecentă”.
De atunci, Heshmati a negat că ar fi postat vreo fotografie cu corpul ei după ce a fost biciuită, spunând că a preferat să folosească alte mijloace pentru a-și spune povestea.
Avocatul lui Hashmati, Maziar Tatai, a negat că pedeapsa i-ar fi fost aplicată tinerei pentru altă încălcare a legii decât cea a purtării hijabului.
Tatai a declarat pentru ziarul Sharq că acuzația este, de altfel, menționată chiar în verdictul instanței care a condamnat-o la 74 de bici și amendă și anume că a apărut pe stradă fără hijab.