Linkuri accesibilitate

Autoritățile iraniene caută cinci fete care au dansat de Ziua Femeii, ca să le aresteze


Videoclipul cu cele cinci fete dansând a ajuns viral pe rețelele de socializare iraniene și din întreaga lume.
Videoclipul cu cele cinci fete dansând a ajuns viral pe rețelele de socializare iraniene și din întreaga lume.

Forțele de securitate iraniene vor să identifice și să aresteze cinci tinere care au dansat de Ziua Femeii într-un videoclip devenit viral pe rețelele de socializare. Videoclipul a fost filmat în cartierul Ekbatan din Teheran, scrie Radio Farda - RFE/RL.

Videoclipul cu cele cinci fete dansând pe o piesă a cântăreței nigeriene Rema a fost lansat pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii. Filmarea a fost făcută în curtea blocului 13 din cartierul Ekbatan și a devenit viral pe rețelele de socializare, strângând mii de vizualizări și distribuiri de la utilizatorii din Iran și din întreaga lume.

Între timp, contul de Twitter „Ekbatan”, care acoperă evenimentele din cartier și unul din primele conturi de pe care a fost lansată filmarea a avertizat vineri despre riscul ca fetele să fie arestate și maltratate.

Pe o postare a contului scrie că forțele de securitate întreaba de fete în tot cartierul, în blocul 13 și că au interogat deja paznicii din cartier. Pagina de Instagram de pe care a fost lansat videoclipul a fost între timp dezactivată.

Ekbatan a fost unul dintre epicentrele protestelor din capitala iraniană în ultimele șase luni, după ce o tânără fată a murit în condiții suspecte în custodia poliției pentru că purta necorespunzător o eșarfă.

Forțele de securitate au depus eforturi uriașe pentru a suprima protestele din cartier, cu arestări pe scară largă și în mai multe etape încă din a treia lună a protestelor.

În ciuda tuturor acestor arestări și a intensificării măsurilor de securitate în Ekbatan, protestele continuă în pragul celei de-a șaptea luni de proteste, iar manifestanții continuă să organizeze noi proteste și să strige lozinci antiguvernamentale în timpul nopții.

Nemulțumirile au fost declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini, de doar 22 de ani, pe 16 septembrie. Ea a murit în timp ce se afla în custodia poliției după ce a fost arestată de renumita poliție morală pentru că ar fi încălcat codul vestimentar islamic.

Moartea ei, pe care oficialii au pus-o pe seama unui atac de cord, a declanșat un val de proteste anti-establishment în orașele din întreaga țară.

Autoritățile au reprimat cu duritate protestele, despre care organizațiile de protecție a drepturilor omului spun că au ucis peste 500 de persoane, printre care și 71 de copii.

XS
SM
MD
LG