Noul trimis special al președintelui ales Donald Trump pentru Rusia și Ucraina, Keith Kellog, a cerut revenirea la „presiune maximă” împotriva Teheranului pentru a forța regimul din Iran să permită mai multă democrație și să înceteze sprijinul pentru elementele extremiste din Orientul Mijlociu.
Declarațiile consilierului lui Donald Trump au fost făcute la Paris, la un eveniment organizat de opoziția iraniană.
„Aceste presiuni nu se referă doar la forță militară, ci trebuie să fie și economice și diplomatice”, a declarat Keith Kellogg, la o reuniune a Consiliului Național de Rezistență al Iranului (NCRI), organizație pe care Teheranul o consideră grup terorist.
Afirmațiile generalului Kellog vin după ce și președintele ales al SUA, Donald Trump, a promis recent să revină la politica de „presiune maximă” pe care a aplicat-o în primul său mandat.
Scopul acestei politici este de a slăbi economia iraniană suficient încât să forțeze Teheranul să negocieze în chestiunea programului său nuclear și de rachete balistice, dar și să își reducă influența regională.
În 2018, Trump a retras Washingtonul dintr-un acord nuclear internațional și a reimpus sancțiuni severe Iranului. Trump a spus că termenii acordului nu erau suficient de stricți pentru a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare.
La Paris, Kellogg a spus că în prezent există oportunități „de a schimba Iranul în bine”, dar că „trebuie să exploatăm slăbiciunea pe care o vedem acum. Există speranță, dar trebuie să fie și acțiune”, a declarat Kellog.
Donald Trump l-a numit recent pe Keith Kellog drept consilier principal pentru războiul din Ucraina.
La începutul acestei luni, Kellogg trebuia să viziteze Kievul și alte capitale europene, dar a anulat turneu până după învestirea președintelui Donald Trump.
Între timp, pe 11 ianuarie, Hussein Salami, comandantul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran, a avertizat viitoarea administrație a SUA să nu facă „calcule strategice greșite”, care ar putea duce la un conflict armat.
El a adăugat că armata Teheranului nu este atât de slabă pe cât credeau unii.
„Știm că astfel de judecăți sunt visele inamicului, nu realitățile de pe teren”, a spus el, potrivit agenției de știri de stat IRNA.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.