Linkuri accesibilitate

Iran | Maltratarea deținuților politici de la închisoarea Evin, dezvăluită de hackeri


Atrocități comise la închisoarea Evin capturate de hackeri de pe camerele de supraveghere.
Atrocități comise la închisoarea Evin capturate de hackeri de pe camerele de supraveghere.

Justiția iraniană va judeca în curând șase gardieni ai cunoscutei închisori Evin, din Teheran, după ce mai multe videoclipuri cu gardieni care maltratează deținuți au fost date presei de hackerii care au capturat imagini de pe camerele de supraveghere ale închisorii.

Activiștii pentru drepturile omului spun că înregistrările reprezintă doar o frântură din cruzimea cu care sunt tratați frecvent prizonierii regimului de la Teheran.

Patru dintre ei sunt soldați, așa că vor fi judecați de un tribunal militar, a declarat purtătorul de cuvânt al sistemului judiciar Sabiollah Chodaian pe 31 august, potrivit agenției de știri ISNA. Ceilalți doi suspecți fac parte din personalul închisorii și vor fi judecați de o instanță civilă.

Agenția oficială de știri Mizan a anunțat luni, 30 august, că două persoane a căror identitate nu a fost făcută publică, au fost arestate și alte patru plasate sub control judiciar în legătură cu filmările de la închisoarea Evin.

Un deținut este torturat de cei patru gardieni.
Un deținut este torturat de cei patru gardieni.

Un grup de hackeri intitulat „Justiția lui Ali” a transmis la începutul acestei luni către Radio Farda – serviciul iranian al RFE / RL și către alte canale media persane mai multe videoclipuri care arată gardieni de la închisoare Evin, un loc destinat în mod special deținuților politici, care bat cu sălbăticie prizonieri și cum îl târăsc pe unul dintre ei pe podea.

Înregistrările, care au fost capturate de hackeri de pe camerele de supraveghere ale închisorii, au forțat autoritățile să-și ceară scuze și să pornească o anchetă.

Amnesty International a declarat că a analizat 16 astfel de înregistrări care „oferă dovezi video șocante de bătăi, hărțuire sexuală și neglijare intenționată, precum și de maltratare a celor care au nevoie de îngrijire medicală”.

Videoclipurile confirmă „îngrijorările legate de supraaglomerarea cronică și izolarea din închisoare, în condiții crude și inumane”, a declarat pe 25 august organizația de supraveghere a respectării drepturilor omului din Londra.

„Epidemia de tortură din Iran”

„Din păcate, abuzul descris în aceste videoclipuri reprezintă doar vârful aisbergului epidemiei de tortură din Iran”, spune Heba Morayef, directorul regional pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al Amnesty International.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului spune că videoclipurile piratate „au confirmat multe dintre tiparele de tratament abuziv și încălcări ale drepturilor omului asupra cărora grupurile de protecție se documentează de zeci de ani”, incluzând tortura practicată sistematic.

Imagini capturate de pe camerele de supraveghere
Imagini capturate de pe camerele de supraveghere

Autoritățile iraniene au respins permanent plângerile cu privire la presupusa maltratare a deținuților de la închisoarea Evin, aflată în nordul Teheranului, unde se află închiși în special deținuții politici.

Chiar și după ce hackerii au pus autoritățile în fața dovezilor cu abuzuri și maltratări, Chodaian a declarat că „conduita necorespunzătoare a mai multor recruți sau angajați ai Organizației Penitenciare nu ar trebui atribuită tuturor angajaților” penitenciarului.

Cu toate acestea, într-una din înregistrări se vede cum autoritățile penitenciarului filmează cu telefoanele mobile momentul în care hackerii preiau controlul asupra camerelor de supraveghere, fiind foarte preocupați mai degrabă de mesajele transmise de hackerii care au piratat sistemul video decât de abuzurile redate pe acele ecrane de pe holurile și din celulele penitenciarului supravegheat video.

Într-un moment extrem de rar în care a admis în sfârșit că autoritățile fac abuzuri în închisori, șeful sistemului penitenciar iranian, Mohammad Mehdi Hajmohammadi, și-a cerut scuze pentru „comportamentul inacceptabil” din închisoarea Evin și s-a angajat „să împiedice repetarea acestor evenimente amare” și să se ocupe „cu seriozitate de răufăcători".

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG