Linkuri accesibilitate

Autoritățile din SUA, avertizate despre un complot iranian de asasinare a lui D. Trump - CNN. Iranul neagă informațiile


Candidatul republican la președinție, fostul președinte Donald Trump, la Convenția Națională Republicană. 15 iulie 2024.
Candidatul republican la președinție, fostul președinte Donald Trump, la Convenția Națională Republicană. 15 iulie 2024.

Un informator a declarat recent autorităților americane că Iranul plănuiește să-l asasineze pe Donald Trump, scrie CNN. Informația apare în plină anchetă privind tentativa de asasinat asupra candidatului republican la alegerile prezidențiale, Donald Trump.

CNN relatează că și foști oficiali ai administrației Trump, inclusiv consilierul său pentru securitate națională, John Bolton, și secretarul de stat Mike Pompeo au primit amenințări din partea Iranului.

Posibilele intenții de răzbunare ale Iranului ar fi justificate de asasinarea lui Qasem Soleimani, fost comandant al Forței Quds a Corpului Gardienilor Revoluției Iraniene, în ianuarie 2020.

Generalul iranian a fost ucis într-un atac aerian al forțelor americane la comanda președintelui SUA din acel moment, Donald Trump. Iranul a promis atunci răzbunare.

Sursele citate de CNN precizează însă că nu există indicii că Thomas Matthew Crooks, atentatorul care a încercat să-l asasineze pe fostul președinte pe 13 iulie, a avut legătură cu complotul.

Echipa de campanie a lui Trump nu a dezvăluit dacă a fost informată despre amenințarea Iranului.

„Nu comentăm detaliile de securitate ale președintelui Trump. Toate întrebările ar trebui să fie direcționate către Serviciul Secret al Statelor Unite”, se arată într-un comunicat al campaniei.

În replică, autoritățile iraniene au respins acuzațiile „răuvoitoare” și „tendențioase” privind implicarea Teheranului în tentativa de asasinare a fostului președinte american Donald Trump, au declarat miercuri oficiali ai Ministerului de Externe, citați de AFP.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, a declarat că Republica Islamică „respinge ferm orice implicare în recentul atac armat împotriva lui Trump (…) și consideră că aceste afirmații au obiective politice tendențioase”.

Qasem Soleimani, comandantul Gărzilor Revoluționare Islamice ale armatei iraniene, a fost ucis în urma unui atac aerian american pe Aeroportul Internațional din Bagdad în ianuarie 2020.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG