Linkuri accesibilitate

Iranul impune segregarea pe sexe a universităților. Proteste ale studenților și avertismente despre regresul țării


Studenții de la Universitatea Ferdowsi din Mashad au vandalizat una dintre sălile de clasă, în semn de opoziție față de executarea protestatarilor de către regim.
Studenții de la Universitatea Ferdowsi din Mashad au vandalizat una dintre sălile de clasă, în semn de opoziție față de executarea protestatarilor de către regim.

Consiliul studenților de la Universitatea Ferdowsi, din orașul iranian Mashad, avertizează că oficialii universității vor separa bărbații de femei la cursurile din acest an școlar. 

Consiliul național al studenților din Iran a publicat pe 28 august fotografii cu un memorandum intern al Facultății de Matematică din Universitatea Ferdowsi, în care se poate vedea ordinul de a segrega sălile de clasă. Mesajul fusese transmis de către vicepreședintele universității către decanul facultății de matematică. Mesaje similare vor fi emise și către alți decani.

În directivă, se face referire la decizia Consiliului Suprem al Revoluției Culturale, care impune cu strictețe normele islamice în învățământul superior, inclusiv prin separarea bărbaților de femei.

Segregarea pe gen este o problemă delicată în universitățile iraniene de multă vreme. În ultimele patru decenii, diverse facilități ale universității, precum bibliotecile sau cantinele, au implementat politica de segregare, în ciuda protestelor studenților. Au fost înființate chiar și universități doar pentru bărbați sau doar pentru femei.

În ciuda acestor măsuri, unele cursuri au rămas deschise tuturor studenților, mai ales în urma constrângerilor financiare sau ale comunității studenților.

După revoluția din 1978, care a adus un guvern teocrat la conducerea Iranului, universitățile au început să separe, în aceeași sală, bărbații de femei, cu o perdea.

Măsura a fost criticată de liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei. Khamenei promovează de peste douăzeci de ani „islamizarea universităților”, criticând activitățile educaționale mixte.

Studenții iranieni, ca în multe alte țări, sunt printre grupurile cele mai active politic. Ei se luptă de mai multe decenii pentru relaxarea normelor sociale și politice din regimul iranian extrem de strict.

În 1999, tinerii au protestat împotriva închiderii unui ziar reformist, ceea ce a dus la o confruntare sângeroasă între forțele de ordine și studenții Universității din Teheran. Un student și-a pierdut viața.

Activiștii și liderii studenților au fost arestați de nenumărate ori de-a lungul anilor. Mulți dintre ei au îndurat sentințe grele și interdicția de a se mai înscrie la studii.

Conform agenției de știri HRANA din Iran, cel puțin 700 de studenți au fost arestați recent, inclusiv în cadrul protestelor de după moartea Mahsei Amini.

Mulți dintre ei au fost bătuți sau biciuiți în închisoare, iar zeci de studenți au fost exmatriculați.

XS
SM
MD
LG