Linkuri accesibilitate

Iranul își reconsideră cooperarea cu AIEA dacă Europa crește presiunea


Ali Larijani, președintele parlamentului de la Teheran
Ali Larijani, președintele parlamentului de la Teheran

Teheranul își va reconsidera serios cooperarea cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), în cazul în care puterile europene vor aborda „lipsit de onestitate” disputa din interiorul mecanismului acordului nuclear, vechi de patru ani, care s-a aflat în echilibru după retragerea, din 2018, a Statelor Unite din acord. Anunțul a fost făcut de influentul președinte al Parlamentului iranian, Ali Larijani.

„Este nefericită intervenția celor trei țări europene, privind subiectul Iran în chestiunea nucleară”, a spus Larijani, citat de televiziunea de stat iraniană. Germania, Marea Britanie și Franța au anunțat, săptămâna trecută,

Germania, Franţa şi Marea Britanie au cerut Iranului să renunţe la măsurile ce contravin acordului nuclear din 2015, în contextul în care autorităţile de la Teheran au anunţat renunţarea la orice limită privind îmbogăţirea uraniului.

„Cerem Iranului să retragă toate măsurile ce nu sunt conforme cu acordul nuclear” , arăta un comunicat comun al cancelarului german Angela Merkel, preşedintelui francez Emmanuel Macron şi premierului britanic Boris Johnson.

„Anunțăm clar că, în cazul în care Europa, din orice motiv, folosește articolul 37 al Acordului nuclear în mod neonest, Iranul va lua o decizie serioasă în privința cooperării cu agenția (AIEA)”, a spus Larijani.

Uniunea Europenă a anunțat că de vreme ce mecanismul de cooperare conduce către sacțiuni ONU la adresa Iranului, nu se vor alătura Statelor Unite în campnia de a pune „presiune maximă” asupra Teheranului menită să detrmine schimbarea de atitudine a Iranului.

De la retragerea SUA din acordul nuclear, Iranul a încălcat limitele impuse de îmbogățire a uraniului și de producere a apei grele, depășind și cotele de utilaje folosite pentru îmbogățirea și purificarea uraniului.

XS
SM
MD
LG