Linkuri accesibilitate

Iranul a executat un bărbat acuzat că a dat informații SUA despre Soleimani


Portretul lui Qasem Soleimani la o ceremonie dedicată fostului lider al Gărzilor Revoluționare Iraniene

Justiția din Iran a anunțat executarea unui bărbat condamnat pentru furnizarea de informații către Statele Unite și Israel despre comandatul Gărzilor Revoluționare Iraniene, Qasem Soleimani, ucis într-un atac cu dronă al americanilor în Irak la începutul anului.

„Sentința lui Mahmud Musavi-Majd pentru spionaj a fost îndeplinită, luni dimineață, pentru ca trădarea sa față de țară să fie încheiată pentru totdeauna", a transmis site-ul sistemului judiciar, Mizan Online.

Autoritățile iraniene au anunțat în iunie că Musavi-Majd a furnizat informații despre locația lui Soleimani, comandatul forțelor Qurds care avea să fie ucis în ianuarie lângă Bagdad.

Autoritățile au anunțat luna trecută că sentința lui Musavi-Majd a fost menținută de către Curtea Supremă și va fi îndeplină „în curând".

Drept răspuns pentru uciderea lui Soleimani pe 3 ianuarie, un atac al Iranului cu rachete balistice asupra unei baze din Irak a lăsat 110 militari americani cu răni cerebrale.

La câteva ore după acest atac, forțele aeriene au doborât un avion ucrainean care decola de la Teheran, ceea ce a dus la moartea tuturor celor 176 de persoane aflate la bord. Iranul a dat vina pe un radar care nu era reglat corespunzător și pe erori de comunicare între militari și superiorii lor.

Oficialii din Iran nu au precizat dacă Musavi-Majd avea legături cu cei 17 spioni care ar fi lucrat pentru CIA pe care Teheranul a anunțat că i-a capturat în vara lui 2019. Unii dintre ei ar fi fost condamnați la moarte.

Justiția din Iran a mai anunțat pe 14 iunie că un fost lucrător din Ministerul Apărării a fost executat după ce a fost condamnat pentru că a vândut informații către CIA.

Purtătorul de cuvânt al judiciarul iranian, Gholamhossein Emaili, a declarat că Reza Asgari a fost în legătură cu CIA pe parcursul ultimelor ani când a lucrat în Ministerul Apărării și a vândut agenției informați despre programul nuclear al Iranului.

Emaili a spus că Asgari a fost executat în urmă cu o săptămână și a arătat că a lucrat la departamentul aerospațial al Ministerului Apărării, de unde s-a retras în urmă cu patru ani.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG