Linkuri accesibilitate

Iranul acceptă să plătească daune pentru avionul doborât din greșeală


Toate cele 176 de persoane aflate la bord au murit în urma doborârii aeronavei la scurt timp după decolare
Toate cele 176 de persoane aflate la bord au murit în urma doborârii aeronavei la scurt timp după decolare

Iranul va negocia plata de daune către rudele victimelor avionului ucrainean de pasageri doborât accidental în ianuarie de armata iraniană, a declarat miercuri şeful autorităţii naţionale de aviaţie de la Teheran, citat de agenţia de presă IRNA, potrivit DPA.

Anunțul vine după o lungă perioadă în care regimul de la Teheran a respins solicitările de plată. Luna trecută, Organizaţia Centrală de Asigurări din Iran încă refuza plata de compensaţii către rudele victimelor, spunând că avionul era asigurat de companii europene, inclusiv din Ucraina, care prin urmare vor trebui să achite daunele.

Cu toate acestea, Ministerul de Externe iranian a transmis atunci că, „de principiu", este dispus să plătească daune imediat ce aspectele tehnice şi juridice vor fi clarificate.

Iranul a spus iniţial că avionul s-a prăbuşit din cauza unei probleme tehnice, dar ulterior a recunoscut că a doborât din greşeală aeronava.

Doborârea a avut loc chiar în contextul tensiunilor intensificate cu forţele americane din Irakul vecin, unde Iranul bombardase cu câteva ore înainte de accident o bază americană drept răspuns pentru uciderea generalului Qasem Soleimani într-un atac cu dronă în Irak.

Avionul Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines (UIA) a fost doborât de forţele aeriene iraniene la scurt timp după decolare la 8 ianuarie, iar toate cele 176 de persoane aflate la bord au murit.

XS
SM
MD
LG