Linkuri accesibilitate

Iranul confirmă că a accelerat producția de uraniu îmbogățit


Mașini de centrifugare, într-o hală de îmbogățire a uraniului din Natanz/Iran - aprilie 2021
Mașini de centrifugare, într-o hală de îmbogățire a uraniului din Natanz/Iran - aprilie 2021

Iranul a confirmat raportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care concluzionează că țara și-a extins producția de uraniu pentru arme la o puritate de 60%.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Saeed Khatibzadeh, a declarat pe 18 august că acțiunile țării sale sunt un răspuns la „neimplementarea” acordului nuclear și a sancțiunilor impuse de SUA.

De îndată ce acordul nuclear din 2015 este pus în aplicare în conformitate cu tratatul de neproliferare (NPT), iar sancțiunile SUA vor fi ridicate, Iranul își va relua obligațiile tehnice în temeiul acordului, a spus oficialul iranian, citat de agenția de știri ISNA.

Iranul a anunțat în aprilie că intenționează să înceapă îmbogățirea uraniului cu o puritate de până la 60%, de la 20%, ca răspuns la un atac asupra sitului nuclear de la Natanz, pe care l-a atribuit Israelului.

Măsura a fost una dintre o serie pe care Iranul le-a luat, încălcând acordul nuclear din 2015, după ce fostul președinte Donald Trump a retras Statele Unite din acord și a reimpus sancțiunile împotriva Iranului.

Discuțiile pentru salvarea acordului nuclear au început în aprilie la Viena, dar după mai multe runde nu s-a ajuns la nicio înțelegere, iar negocierile bat pasul pe loc.

Discuțiile implică reprezentanți ai țărilor care au semnat acordul nuclear cu Iranul - China, Franța, Rusia, Marea Britanie, SUA și Germania. Participarea trimisului SUA este indirectă.

Un înalt oficial al Uniunii Europene a declarat la începutul acestei luni după ce noul președinte al Iranului, Ebrahim Raisi, a preluat funcția că Iranul este gata să reia discuțiile la începutul lunii septembrie.

Germania a îndemnat Iranul pe 18 august să revină la masa negocierilor cu o abordare constructivă.

Conform Acordului nuclear iranian, cunoscut sub numele de Planul de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPOA), Teheranul trebuie să limiteze rafinarea uraniului la 3,67 la sută.

De asemenea, AIEA a declarat pe 16 august că Iranul a produs 200 de grame de uraniu metalic îmbogățit cu până la 20 la sută.

Uraniul metalic poate fi folosit pentru a construi miezul unei bombe nucleare.

Iranul a anunțat în ianuarie că intenționează să continue producția de uraniu-metalic, spunând că este necesar pentru un reactor de cercetare.

Acordul nuclear a interzis, de asemenea, Iranului să producă uraniu metalic.

„Iranul nu are nevoie credibilă de a produce uraniu metalic, care are o relevanță directă pentru dezvoltarea armelor nucleare", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, într-o declarație dată pe 16 august.

Iranul spune că programul său nuclear este pașnic și orice încălcare a JCPOA poate fi anulată dacă Statele Unite revin la acord și renunță la sancțiunile împotriva sa.

„Dacă celelalte părți își vor reveni la obligațiile care le revin în temeiul acordului nuclear și Washingtonul își ridică complet și verificabil sancțiunile unilaterale și ilegale ... toate măsurile de atenuare și contramăsuri ale Iranului vor fi reversibile", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Saeed Khatibzadeh, citat de presa de stat.

Președintele Joe Biden a spus că dorește ca SUA să revină în acord, dar discuțiile indirecte de la Viena, intermediate de europeni pentru a readuce atât Washingtonul, cât și Teheranul în conformitate cu acordul, s-au oprit.

UE a declarat la începutul acestei luni că noul președinte iranian Ebrahim Raisi este gata să reia discuțiile și întâlnirile ar putea avea loc la Viena în septembrie.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG