Linkuri accesibilitate

Irlanda pierde în favoarea Letoniei postul de comisar al Comerțului


Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Irlanda a pierdut postul de comisar al comerțului, plătind prețul pentru greșelile făcute de Phil Hogan, care și-a dat demisia după ce a încălcat regulile de combatere a coronavirusului în țara sa.

Fostul premier leton, Valdis Dombrovskis, a fost desemnat marţi comisar european al comerțului de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,


„Am decis să o propun pe (irlandeza) Mairead McGuinness (...) pentru postul de comisar pentru servicii financiare şi piaţa de capital. Domnul Dombrovskis se va ocupa de comerţ", a declarat şefa executivului european într-o conferinţă de presă la Bruxelles, citată de AFP.

Postul de comisar pentru servicii financiare este de asemenea foarte important, în special în perspectiva relaţiilor cu Regatul Unit după ieşirea Londrei din UE.

Atât Mairead McGuinness, cât şi Valdis Dombrovskis fac parte din Partidul Popular European (PPE), care reprezintă cel mai mare grup din legislativul comunitar.

Mairead McGuinness era eurodeputată din partea Irlandei începând din iulie 2004, iar din 2017 era unul din cei 14 vicepreşedinţi ai PE. Ea este membră a partidului Fine Gael, care face parte din PPE.

„Felicitări către @MaireadMcGMEP pentru numirea sa în funcția de comisar european într-un portofoliu financiar important”, a scris pe tweet premierul irlandez Micheal Martin.

Hogan, unul dintre cei mai importanți oficiali ai blocului comunitar și o forță în discuțiile despre Brexit, a renunțat luna trecută, pe 26 august, la portofoliul de la comert, după o săptămână de dezvăluiri, „Golfgate”, despre încălcarea regulilor de combatere a pandemiei de coronavirus în timpul unei vizite în Irlanda, deși fostul comisar a insistat că nu a încălcat nicio lege. Prevalându-se de un test negativ pentru COVID-19, el nu a intrat în carantina de două săptămâni după sosirea din Belgia, participând pe 19 august la un dineu de gală de la un club de golf din Irlanda, cu peste 80 de invitaţi, la o zi după înăsprirea limitărilor impuse pentru întruniri, după un reviriment al epidemiei.

O explozie de furie publică din Irlanda a convins-o pe șeful UE, Ursula von der Leyen, să-i ceară lui Hogan să demisioneze, forțând guvernul irlandez să prezinte noi candidați pentru postul respectiv.

Dombrovskis a făcut parte din executivul comunitar și sub conducerea lui Jean-Claude Juncker, din 2014. Timp de cinci ani (2014-2019), el s-a ocupat de moneda euro în Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker. În perioada petrecută în cadrul CE, el şi-a construit reputaţia unui om serios şi competent, cunoscător al chestiunilor economice, dar cu o imagine austeră.

Anul trecut, a fost promovat de von der Leyen, în postul de vicepreședinte executiv pentru economie în serviciul cetățenilor, portofoliu din care superviza activitatea altor comisari, păstrând în acelaşi timp responsabilitatea finanţelor. El îşi va păstra titlul de vicepreședinte executiv al UE.

Rolul de comisar comercial este unul dintre cele mai grele din executivul UE. Dombrovskis devine comisar pentru comerţ într-o perioadă în care UE este blocată în negocierile dificile cu Marea Britanie privind relaţia post-Brexit, se confruntă cu tensiuni comerciale cu China şi SUA şi încearcă să găsească o poziţie comună în UE în legătură cu viitorul director al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

El a transmis că este „onorat şi încântat" de portofoliul comerţului. „Sunt nerăbdător să lucrez pentru interesul european în acest dosar important, continuându-mi în acelaşi timp rolul de vicepreşedinte executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor", a spus el. „Aş vrea să mulţumesc călduros (preşedintei Ursula von der Leyen) pentru încrederea acordată prin conferirea acestor noi responsabilităţi", a adăugat oficialul european, într-un mesaj pe Twitter.


Numirile lui Valdis Dombrovskis, 49 de ani, şi Mairead McGuinness, 61 de ani, ar urma să intre în vigoare după audierea lor în Parlamentul European, care va trebui să îşi dea acordul, ceea ce este de aşteptat să se întâmple fără dificultăţi.

Este prima remaniere a Comisiei Europene conduse de conservatoarea germană Ursula von der Leyen după preluarea funcției la începutul lui decembrie 2019. Schimbările în cadrul executivului comunitar sunt extrem de rare din cauza dificultăților pentru crearea unei noi echipe, care trebuie să ţină cont de un echilibru deopotrivă geografic şi politic.

Colegiul comisarilor europeni, format din 26 de bărbaţi şi femei, prezidat de președintele Ursula von der Leyen, este rezultatul unei dozaj între principalele familii politice din UE, în funcţie de rezultatele lor la alegerile europene din mai 2019, în care fiecare ţară dispune de un post.

Prin această remaniere, Ursula von der Leyen a reuşit obiectivul pe care şi l-a fixat anul trecut dar pe care nu a reușit să și-l îndeplinească: să alcătuiescă o echipă cvasi-paritară. Prin numirea lui Mairead McGuinness, vor exista 14 bărbaţi şi 13 femei în Comisie, inclusiv preşedinta.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG