Linkuri accesibilitate

IRSOP: Peste 70% din români cred că epidemia nu dispare, ci rămâne cu noi


Orașele au rămas pustii după măsurile restrictive impuse de autorități
Orașele au rămas pustii după măsurile restrictive impuse de autorități

Peste 70% din români cred că epidemia nu dispare, ci rămâne cu noi, iar teama şi deprimarea persistă la mai mult de jumătate din populație (52%), o arată datele celui mai recent sondaj de opinie realizat de organizaţie profesionistă de cercetare IRSOP.

Dar, cu toate acestea, peste 70% consideră că prăbuşirea economiei reprezintă un pericol mai mare decât epidemia în prezent.

Astfel, întrebați despre sentimentul generat actuala situație creată de epidemie, 44% s-au declarat îngrijorați, 38% încrezători, 10% indiferenți și 8% deprimați.

Totul despre evoluția coronavirusului, în România și în lume, citiți pe liveblogul Europa Liberă.

Epidemia va rămâne în continuare cu noi spun 71% din cei intervievați, în timp ce doar 29% cred că dispare.

Deși 71% arată că prăbușirea economiei îi îngrijorează mai tare decât creșterea numărului de îmbolnăviri, în luna aprilie, majoritatea populației a reuşit să-şi mențină nivelul de trai.

Totuşi, gospodăriile încep să semnaleze îngustări, mai ales sub forma dispariției venitului disponibil (38%) şi a şomajului efectiv, potențial sau în familie (19%). Când venitul disponibil se evaporă, gospodăriile reduc consumul şi economisirea. Cererea agregată scade şi economia în ansamblu începe să sufere.

Când vine vorba de încrederea în autorități, 55% din cei intervievați spun că Guvernul își face treaba bine sau foarte bine, dar doar 36% spun același lucru și despre activitatea Parlamentului.

Aproape toți vor ca Preşedintele (87%) sau Guvernul (80%) să aibă fiecare puterea pe care o au acum sau o putere mai mare.

Peste 80% cred că, prin impunerea carantinei, statul a urmărit protejarea sănătății, nu îngrădirea libertății cetățenilor.

Veștile sunt bune și pentru PNL pentru că 50% doresc ca liberalii să rămână la guvernare și după perioada de criză, în timp ce 48% doresc o schimbare. Adepții schimbării sunt îndeosebi cei care se aşteaptă să piardă economic din cauza crizei.

Statul în ansamblu este perceput ca slab de către cei mai mulți (75%), oamenii cred în proporție de 41% că, datorită vremurilor prin care trecem, românii au devenit mai solidari.

Pe de altă parte, deşi istoricii cred că epidemiile apropie oamenii între ei, datele noastre nu constată o creştere importantă a tendinței colective spre altruism. Numai 27% au impresia că românii au devenit mai buni în această perioadă.

Sondaj a fost realizat telefonic pe un eșantion de 710 persoane, între 22 şi 25 aprilie. Eşantionul este reprezentativ la nivel național pentru întreaga populație în vârstă de peste 18 ani din România. Toleranța de eşantionare este de ± 3,7%.

XS
SM
MD
LG