Cei nouă membri ai Consiliului de administrație propuși de partide sunt: Florin Georgescu (PSD), Leonardo Badea (PSD), Gheorghe Gherghina (PSD), Dan Radu Rușanu (ALDE), Cristi Popa (USR),Eugen Nicolaescu (PNL), Virgil Stoenescu (PNL) și Balint Csaba (UDMR).
Mugur Isărescu a vorbit despre programul de intrarea României în zona euro, care va schimba inclusiv statutul și mandatul BNR prin faptul că acesta se va încadra în mandatul pe care îl are Banca Central Europeană.
”Acesta este un program care va schimba în mod esential statutul BNR, odată cu adoptarea monedei euro. Acesta este un program care va schimba parțial și mandatul nostru, în sensul că mandatul nostru se va încadra în mandatul pe care îl are Banca Centrală Europeană și acesta este un program care, implicit, va implica și schimbarea statutului sau legii BNR", a declarat guvernatorul la audierile din Parlament.
”BNR are monopol, fiind singura instituție autorizată să emită însemne monetare, ca mijloace de plată. Am avut o preocupare constantă în ultimele mandate ca circulația monetară din România să nu fie numai sănătoasă, dar să fie și igienică, să inspire încredere deținătorilor de monedă și să se facă într-o manieră cât mai facilă", a mai spus Isărescu.
Premierul Dăncilă a anunțat că Isărescu, Georgescu, propus pentru funcția de prim-viceguvernator, și Leonardo Badea, propus pentru viceguvernator, vor fi susținuți de coaliția PSD-ALDE. Această susținere vine în condițiile în care voci din PSD, precum Șerban Nicolae sau Liviu Pleșoianu, care au candidat fără succes la Congres, au spus clar că sunt împotriva numirii lui Isărescu.
Actuala poziție oficială a PSD este o schimbare radicală de atitudine față de epoca Dragnea, când disputele cu guvernatorul BNR au generat atenționări inclusiv din partea organismenlor europene.
Facebook Forum