Linkuri accesibilitate

Islanda folosește detectivii contra virusului iar McDonald's se scuză pentru un logo de prost gust. Revista presei europene


Logo-ul folosit de McDonald's în Brazilia pentru a le sugera clienților să păstreze distanța.
Logo-ul folosit de McDonald's în Brazilia pentru a le sugera clienților să păstreze distanța.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) e îngrijorată de «escaladа rapidă» a epidemiei: numărul de morți s-a dublat într-o săptămână, cum o scrie la Bruxelles Le Soir.

Cifra cazurilor în lume, calculează la Londra The Guardian, a depășit 900.000. The Guardian avertizează de asemenea că pandemia ar putea fi ultima picătură pentru UE, dacă fractura va persista între țările nordice care refuză să participe financiar la un efort colectiv și cele din sud, care cer o punere în comun a datoriilor. Cu toate astea, ministrul german de finanțe Olaf Scholz pregătește un plan prin care țările care au nevoie ar dispune de o linie de credit specială din fondul existent de bailout al Eurozonei.

Din păcate, situația în care se află, cel puțin parțial, țările europene, pare că putea fi, cel puțin în parte, evitată. Agenția Reuters revelează astfel că doar cu o lună înainte de izbucnirea epidemiei, țările UE informau la Bruxelles că sistemele lor medicale sunt impecabile și că nu era nevoie de niciun fel de stoc suplimentar.

Câteva săptămâni mai târziu, toate sistemele medicale europene se arătau în pragul prăbușirii, fiind nevoie peste tot de măști și material medical.

Pe 5 februarie, scrie Reuters, în momentul în care China obliga 60 de milioane de persoane să se izoleze în provincia Hubei, un oficial al Comisiei Europene le spunea diplomaților din țările membre, într-o întâlnire cu ușile închise la Bruxelles: “Things under control”. Asta era cu doar două săptămâni înainte de primele victime din Italia, unde acum numărul morților, cum aflăm azi din Il Giornale, a urcat la 13.155, cu 747 doar ieri.

Si Le Monde constată că epidemia este acum un « pericol mortal » pentru UE, mai ales ca actuala epidemie a dat ocazia unor lideri cu tendințe "iliberale”, cum se exprimă maghiarul Viktor Orbán, să aplice o serie de măsuri la care nu ar fi îndrăznit să recurgă în timpuri normale. Săptămâna aceasta, Viktor Orbán a profitat de criză pentru a-și atribui puteri extinse, practic fără limită, care îi vor permite să conducă prin decret, fără a mai trece prin aprobarea parlamentului. O lovitură de stat sub ochii Europei.

Editorialul din Le Monde îl compară pe Viktor Orban cu Vladimir Putin și cu chinezul Xi Jinping. Partidul FIDESZ al lui Orbán a fost suspendat din formațiunea creștin-democrată din Parlamentul European, PPE, fără însă a fi exclus, deși vocile care cer asta se fac tot mai auzite, din interior. Le Monde scrie în editorial:

UE are acum alte urgențe, dar chestiunea protecției pe care i-o furnizează lui Orbán menținerea partidului său Fidesz în grupul parlamentar european de centru-dreapta, alături de CDU al Angelei Merkel și Les Républicains din Franța trebuie pusă odată pentru totdeauna. Fidesz a fost doar suspendat. Dar democrația nu poate să fie suspendată de coronavirus.”

Detectivii islandezi, ca într-un thriller nordic

O singură țară pare a fi reușit să controleze total epidemia, punând în practică un plan de testare a fiecărui cetățean și folosindu-și pentru asta toate resursele, inclusiv mobilizând detectivii: este vorba de Islanda. Asta a permis Islandei să pregătească rapid cel mai bun răspuns, anticipând evoluția epidemiei.

Islanda a folosit detectivi locali pentru a identifica fiecare persoană infectată sau care a intrat în contact cu un bolnav, asta însemnând cu totul circa 10.000 de persoane obligate să se izoleze dintr-o populație de 364,000. Dar, desigur, cum o notează un expert local, asta a fost posibil pentru că populația este mică iar țesutul social e foarte solid și împletit, cu legături strânse între oameni, putându-se astfel realiza o cartografiere rapidă a populației greu de aplicat în țări mai mari.

Souvenirs, souvenirs

Săptămânalul politico-satiric Le Canard enchaîné, în ultimul său număr (doar în ediția pe hârtie), amintește, sub titlul Souvenirs, souvenirs (care trimite în mod sigur la un hit celebru al grupului Tiger Lillies), câteva declarații, de la jumătatea lunii februarie, ale doctorului și cercetătorului vedetă Didier Raoult, care spunea pe 17 februarie:

-- „Parcă am fi într-un joc video, unde oamenii apasă pe un buton de câte ori apare un caz într-o țară – chiar dacă ea are un miliard de locuitori – apasă pe buton și gata, fsss, virusul a invadat planeta. Ce prostii!”

Iar despre provincia Hubei, de unde a pornit epidemia, același doctor și profesor vedetă Raoult spunea:

-- „Probabil au murit mai mulți oameni de gripă, în acea regiune, decât de corona. Mult zgomot pentru nimic.”

Doctorul Raoult, cel care prescrie clorochină, încă privită cu reticență de guvern, a devenit rapid eroul extremei drepte și al tuturor conspiraționiștilor. Pe rețelele sociale franceze s-a răspândit un hashtag: #IlsSavaient (#Știau), urmat rapid de altele precum: #IlsPaieront (#AuSăPlătească) și #OnOublieraPas (#N-oSăUităm).

Tot Le Canard, sub titlul Guru de serviciu, mai scrie și despre brazilianul președinte Jair Bolsonaro, care neagă realitatea epidemiei și care duminică a postat încă trei videouri în care el strânge mâinile fanilor, umblă prin mulțime și ia în brațe copii. Bolsonaro este primul șef de stat care a fost cenzurat pe Twitter. Două din videourile sale au fost șterse de Twitter, pentru că “puteau contribui la răspândirea epidemiei”. Cum scrie Le Canard: „Ce nu reușise Trump a făcut-o Bolsonaro!”

McDonald's viral cu un logo scrântit

Și tot despre Brazilia mai scrie și La Repubblica, în Italia, relatând despre tentativa eșuată a gigantului McDonald's de a arăta că îi pasă de criză și de sănătatea consumatorilor. În Brazilia, McDonald's a încercat să-și modifice logo-ul, pentru a indica fidelilor clienți că trebuie să stea departe unul de altul (cf. foto). Noul simbol a devenit însă “viral” din alte motive. El a stârnit de îndată sarcasm și indignare și asta chiar a forțat firma să își ceară scuze față de clienți.

Printre reacțiile indignate, una a fost: “Dacă vă pasă atât de mult de viețile oamenilor, de ce nu le plătiți lucrătorilor salarii care să le permită să supraviețuiască?”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG