Linkuri accesibilitate

Israel a lansat un nou satelit de spionaj ca să „monitorizeze" Iranul


Lansarea în spațiu a noului satelit de spionaj israeliene, 6 iulie
Lansarea în spațiu a noului satelit de spionaj israeliene, 6 iulie

Ministerul Apărării din Israel a anunțat lansarea cu succes a unui nou satelit de spionaj, despre care afirmă că va furniza supraveghere de înaltă calitate pentru serviciile de inteligență militară.

Israel și-a dezvoltat capabilitățile de supraveghere pentru a putea monitoriza inamici precum Iran, al cărui program nuclear este văzut de Israel drept o amenințare a securității naționale.

Vom continua să întărim și să menținem capabilitățile Israelului pe fiecare front, în orice loc", a afirmat ministrul Apărării, Benny Gantz.

Rețeaua de sateliți îi oferă posibilitate Israelului să supravegheze întreg Orientul Mijlociu, inclusiv Iran.

Benny Gantz a arătat că „superioritatea tehnologică și capabilitățile de a obține informații sunt esențiale pentru securitatea Israelului".

El nu a oferit detalii suplimentare despre misiunea noului satelit, dar radioul public israelian afirmă că va fi folosit pentru a monitoriza activitățile nucleare ale Iranului.

Ministrul de Externe, Gabi Ashkenazi, a confirmat, pe 6 iulie, că Israelul acționează pentru a opri amenințarea nucleară reprezentantă de Iran.

Ashkenazi a făcut comentariile în contextul unei serii de incidente misterioase ce au afectat facilitățile iraniene, inclusiv la Natanz unde se află principala facilitate de îmbogățire a uraniului din Iran.

Avem o politică de termen lung pe perioada mai multor administrații de a nu permite Iranului să aibă capabilități nuclare", a afirmat oficialul citat de Jerusalem Post.

Luăm acțiuni care mai bine rămân nespuse", a mai precizat el.

Iranul neagă că acțiunile sale nucleare au vreo componentă militară.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG