Linkuri accesibilitate

Pentagon | Statele Unite vor trimite o baterie de apărare aeriană și trupe în Israel pentru a consolida apărarea împotriva Iranului


Ruinele clădirilor lovite în timpul nopții de atacurile aeriene israeliene, în Nabatiyeh, sudul Libanului, pe 13 octombrie 2024.
Ruinele clădirilor lovite în timpul nopții de atacurile aeriene israeliene, în Nabatiyeh, sudul Libanului, pe 13 octombrie 2024.

Actualizare 19:20

Statele Unite vor trimite o baterie Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) și trupe în Israel, a anunțat duminică Pentagonul, chiar în timp ce Iranul a avertizat Washingtonul să țină forțele militare americane departe de Israel.

Generalul-maior Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat într-un comunicat că secretarul Apărării, Lloyd Austin, a autorizat desfășurarea bateriei THAAD la ordinul președintelui Joe Biden.

Ryder a spus că sistemul de apărare aeriană va ajuta la consolidarea apărării aeriene a Israelului în urma atacurilor cu rachete ale Iranului asupra Israelului din aprilie și octombrie.

Articolul inițial

Armata israeliană a extins atacurile aeriene asupra Libanului pe 13 octombrie, în cadrul campaniei sale împotriva Hezbollah, un grup armat și partid politic care controlează o mare parte din sudul Libanului.

Avioanele de luptă israeliene au lovit o moschee veche de 100 de ani într-un sat de lângă graniță, în dimineața zilei de 13 octombrie, la o zi după ce o piață a fost lovită în orașul Nabatiyeh din sud, conform Agenției Naționale de Știri din Liban.

La rândul său, Hezbollah a declarat că a lansat rachete asupra forțelor israeliene pe teritoriul libanez pe 13 octombrie, în timp ce trupele terestre făceau incursiuni în sudul țării.

Într-un comunicat, Hezbollah susține că a țintit o „adunare” de forțe israeliene în satul Maroun al-Ras „cu obuze de artilerie”.

Hezbollah a lansat sute de proiectile din Liban în Israel pe 12 octombrie, în timp ce israelienii sărbătoreau Yom Kippur, o sărbătoare importantă din calendarul religios evreiesc.

Escaladarea conflictului vine în contextul în care Israel desfășoară noi atacuri în Gaza și se așteaptă să lovească Iranul ca represalii pentru un atac cu rachete la începutul acestei luni.

Oficialii medicali palestinieni au declarat pe 13 octombrie că un atac israelian a ucis o familie de opt persoane și a rănit alte șapte în centrul Fâșiei Gaza.

Atacul din noaptea de 12 octombrie a lovit o casă în tabăra de refugiați Nuseirat, ucigând un cuplu și cei șase copii ai lor, cu vârste cuprinse între 8 și 23 de ani, conform Spitalului Martirilor Al-Aqsa, unde au fost duse trupurile.

Israel continuă să lovească ceea ce spune că sunt ținte militante în Gaza aproape zilnic, la mai bine de un an de la izbucnirea războiului cu Hamas, care este desemnată organizație teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană.

Armata israeliană susține, într-un comunicat de pe 13 octombrie, că forțele care operează în toată Fâșia Gaza în ultimele 24 de ore au atacat aproximativ 40 de ținte și au ucis zeci de militanți.

Atât Hamas, cât și Hezbollah sunt aliați ai Iranului. Israelul a declarat în repetate rânduri că va răspunde atacului cu rachete al Iranului din 1 octombrie, lansat ca represalii pentru operațiunile militare ale Israelului în Gaza și Liban și pentru uciderea unei serii de lideri ai Hamas și Hezbollah.

Washingtonul crede că Israelul și-a restrâns țintele în potențiala sa ripostă asupra Iranului la infrastructura militară și energetică, conform unui raport al NBC din 12 octombrie, care citează oficiali americani.

Hezbollah este desemnată organizație teroristă de către Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană listează doar aripa sa armată ca organizație teroristă, nu și partidul său politic.

Ministerul Sănătății din Liban a raportat atacuri mortale și în alte zone din Liban, inclusiv unul asupra unui sat musulman șiit într-o zonă muntoasă majoritar creștină.

Surse Reuters, AFP, and AP
XS
SM
MD
LG