Linkuri accesibilitate

Israelul cere palestinienilor din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, să plece


Israelul se pregătește să atace și sudul Fâșiei Gaza
Israelul se pregătește să atace și sudul Fâșiei Gaza

Israelul a emis un nou avertisment către palestinienii din orașul Khan Younis, din sud, să părăsească zona și să se apropie de zona de ajutor umanitar. Este cel mai recent indiciu că armata israeliană intenționează să atace Hamas în sud Gaza după ce a supus nordul.

Ziua 43 de război | Principalele evenimente

  • Turcia va contribui pentru a reconstrui infrastructura, spitalele și școlile distruse din Gaza dacă se va ajunge la încetarea focului, a declarat, sâmbătă, pentru presa turcă, președintele Tayyip Erdogan.
  • Sute de oameni au evacuat, sâmbătă, cel mai mare spital din Gaza Al-Shifa, transmite AFP. 120 de pacienți au rămas, printre aceștia numărându-se și bebeluși prematuri.
  • Armata israeliană neagă că ar fi ordonat evacuarea spitalului.
  • Și Hezbollah și Israel au lansat rachete și obuze de artilerie în zonele din apropierea graniței libanezo-israeliene sâmbătă, au declarat oficialii de ambele părți.
  • „Hamas nu mai poate controla Gaza. Numai Autoritatea Palestiniană poate conduce Gaza după ce războiul dintre Israel și Hamas se va încheia”, a declarat șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell.
  • Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi , și-a exprimat, sâmbătă, îndoiala că Israelul și-ar putea atinge obiectivul de a distruge Hamas prin bombardarea și invazia Fâșiei Gaza.

Israelul a distribuit pliante în Khan Younis în care le-a spus oamenilor să refugieze în adăposturi, sugerând că operațiunile militare acolo sunt iminente.

"Le cerem oamenilor să se mute. Știu că nu este ușor pentru mulți dintre ei, dar nu vrem să vedem civili prinși în focul încrucișat", a declarat Mark Regev, consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, pentru MSNBC, vineri, 17 noiembrie.

Douăzeci și șase de palestinieni au fost deja uciși și 23 au fost răniți într-un atac aerian israelian asupra a două zone din Khan Younis, potrivit unui oficial de sănătate de la Spitalul Nasser.

Mark Regev, consilierul președintelui israelian, a declarat că trupele israeliene vor trebui să avanseze în oraș pentru a elimina luptătorii Hamas din tunelurile și buncărele subterane.

„Sunt destul de sigur că nu vor trebui să se mute din nou” dacă se mută spre vest, a spus el, referindu-se la oamenii din zonă. „Le cerem să se mute într-o zonă unde sperăm că vor fi corturi și un spital de campanie”.

Deoarece zonele de vest sunt mai aproape de punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, ajutorul umanitar ar putea fi adus „cât mai repede posibil”, a spus Regev.

Până acum Israelul a bombardat o mare parte din orașul Gaza și ordonase civililor să părăsească jumătatea de nord a fâșiei Gaza.

Autoritățile sanitare din Gaza au declarat, vineri, că numărul deceselor a ajuns la peste 12.000, dintre care 5.000 copii. Națiunile Unite consideră aceste cifre credibile, deși acum sunt actualizate rar din cauza dificultății de a colecta date la zi.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG