Linkuri accesibilitate

Israel: Benjamin Netanyahu revendică victoria în alegeri


Rezultatele oficiale vor fi anunțate marți

Premierul Benjamin Netanyahu a revendicat victoria la alegerile parlamentare anticipate de luni, din Israel, după ce exit-poll-urile au prezis victoria partidului său, Likud.

„Am câștigat datorită credinței noastre în calea noastră și îi mulțumesc poporului israelian”, a spus el într-o postare făcută pe Twitter, citat de Reuters.

Exit-poll-urile au oferit partidelor Likud și partidelor similare 60 din cele 120 de locuri ale parlamentului.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a obţinut luni mai multe locuri în Knesset decât contracandidatul său Benny Gantz, potrivit mai multor exit-poll-uri, ceea ce face ca alcătuirea unei coaliţii de dreapta condusă de formaţiunea sa Likud să fie la îndemână, relatează AFP.

Partidul Likud (dreapta) a obţinut 36-37 de locuri în Knesset (din totalul de 120 de locuri), fiind urmat de alianţa de centru Albastru & Alb, creditată cu 32-33 de locuri, potrivit exit-poll-urilor a trei televiziuni diferite: Channel 12, Channel 13 şi Kan.

Potrivit unui exit-poll al Canalului 13, blocul de dreapta condus de Likud va obţine 60 de locuri din Knesset, cu unul mai puţin decât cele necesare pentru a obţine majoritatea, notează Reuters.

Blocul de centru-stânga, condus de formaţiunea Albastru-Alb, a obţinut 52-54 de mandate.

Lista Unită (o alianţă a formaţiunilor etnicilor arabi) a obţinut 14-15 locuri în Parlament, fiind urmată de partidul religios Shas, creditat cu nouă locuri.

Partidul Iudaismul Unit al Torei a obţinut şapte-opt locuri, alianţa Dreapta (Yamina) şase-şapte locuri, iar partidul secular ultranaționalist Israel Beiteinu (Israel Casa Noastră), condus de Avigdor Lieberman, este creditat cu şase-opt locuri în Knesset.

Alianţa Partidul Muncii - Gesher - Meretz a obţinut şase-şapte locuri, potrivit sondajelor.

Rezultatele oficiale ale scrutinului vor fi anunţate marţi, notează Reuters.

"Nu mai este de ales decât să aștepți rezultatele finale și abia apoi să efectuezi o evaluare a situației", a spus Lieberman după ce s-au lansat sondajele de ieșire.

Președintele Institutului Israelian al Democrației, Yohanan Plesner, fost membru al Knessetului pentru Kadima, partid politic centrist și liberal, între 2007 și 2013, spune, citat de AFP, că Netanyahu a „câștigat un mandat politic semnificativ din partea poporului israelian”.

Dar, a adăugat el, odată cu procesul de corupție al Netanyahu, care va începe pe 17 martie, țara se va îndrepta către o incertitudine juridică „fără precedent”, deoarece șeful probabil al guvernului va fi obligat să „lupte pentru a-și curăța numele în instanță”.

Netanyahu, cel mai longeviv premier din istoria israeliană, a fost acuzat oficial în ianuarie de luare de mită, fraudă și abuz de încredere după termenul de două luni dat de procurorul general Avichai Mandelblit pentru a prezenta o cerere de imunitate în cele trei dosare în care este acuzat.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG